Obiceiuri alimentare sanatoase din primul an de viata

Stiai ca obiceiurile alimentare sanatoase se pot forma inca din primul an de viata? Texturile alimentelor, gustul ii formeaza bebelusului tau preferintele de mai tarziu.

Primul an de viata este cel in care bebelusul tau evolueaza cel mai rapid, iar alimentele sanatoase, corect alese, ii ofera posibilitatea sa se dezvolte armonios.

De asemenea, gusturile pe care le descopera acum si modul in care se obisnuieste sa fie hranit sunt esentiale in formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Ofera-i, deci, tot ce este mai bun.

Evita sa pui cereale in sticla de lapte a copilului
Pentru ca bebelusul sa beneficieze de nutrientii corecti, laptele trebuie folosit exact in forma sa naturala. Cel matern este cel mai bun, insa atunci cand e vorba de o formula de lapte, respect-o exact.

Nu o prepara nici cu mai multa apa, nici cu mai putina (poate avea efecte pe termen lung), dar mai ales nu adauga cereale sau alte ingrediente, deoarece acestea ii pot bloca celui mic caile respiratorii.

Fara dulciuri, fara indulcitori, fara sucuri in sticla de lapte
Zaharul sau indulcitorii artificiali, sucurile nu fac decat sa-i dezvolte copilului dependenta de un gust nenatural, sa duca inca de pe acum la predispozitia pentru carii si pentru obiceiuri alimentare nesanatoase.

Evita sa introduci prea devreme alimentele solide
Calciul, proteinele si fierul din lapte sunt nutrientii principali de care are nevoie acum pentru dezvoltare. Iar cea mai buna combinatie si cel mai bun procent al acestor elemente se afla in laptele matern sau intr-o formula de lapte special conceputa pentru el.

Nu-l invata sa adoarma mancand
Unii parinti obisnuiesc sa culce copilul oferindu-i biberonul cu lapte – acest lucru nu doar ca ii formeaza copilului un obicei nesanatos, dar este si periculos pentru dantura.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole