Ceea ce micutul asteapta tot anul – vacanta mare – este pentru tine prilej de ingrijorare? Daca nu stii ce sa-i dai de facut pe parcursul zilelor libere si ti-e teama ca va pierde toate abilitatile dobandite in zilele de scoala, ti-am pregatit o lista cu jocuri si activitati potrivite pentru vacanta.
Jocuri si activitati potrivite pentru vacanta mare
Daca tot iti permite vremea (caldura de afara oricum iti va dicta in aceasta directie), n-ar strica sa profiti de ea si sa-i oferi copilului tau posibilitatea sa se dezvolte armonios profitand cat mai mult de aer curat.
Nu e nici o exagerare, in timpul scolii el chiar nu are posibilitatea sa petreaca afara cat de mult timp ar fi necesar. Asadar, ca sa nu simta cel mic ca-l indemni tu spre ceva, trage-l discret de limba asupra sportului pe care l-ar prefera. I-ar placea la karting?
Intereseaza-te unde este un circuit si mergi cu el la prima lectie. E pasionat de sportul alb? Un teren de tenis in apropierea casei ar fi perfect. I-ar placea sa inoate? Pe timpul verii majoritatea salilor de inot organizeaza cursuri pentru incepatori la fel de micuti cum este si al tau.
Activitati intelectuale pentru copii
Daca, insa, ai observat ca odrasla ta tinde sa aiba activitati intelectuale (cum a vazut in familie, probabil), exista si pentru aceasta situatie solutii. Indeamna copilul sa iasa in fata blocului sau pe o banca, in parc, impreuna cu cartea lui preferata.
Ai impresia ca nu e prea sociabil? E momentul sa-l ajuti sa-si faca prieteni. Trimite-l in parc cu copilul vecinilor, cu o paturica si niste jocuri potrivite pentru varsta lui („Piticot, „Nu te supara, frate! sau „Scrabble, dupa caz).
Pentru un copil prietenos, vara este anotimpul perfect pentru dezvoltarea intr-un mediu potrivit cu varsta lui. Cu el nu ai de ce te teme ca s-ar plictisi. Are deja gasca lui cu care joaca baschet, fotbal sau „prinselea. Singurele tale probleme pe timp de vara vor fi cu regulile ce trebuie stabilite.
Explica-i de la inceput de ce e bine sa-ti spuna in orice moment unde se afla. Pleaca cu rolele in parcul mai indepartat pentru ca acolo e mai bun asfaltul? Nici o problema, dar sa-ti spuna si tie.
Ora de venire in casa este de asemenea o regula care copiilor li se pare odioasa si greu de respectat. Desigur, ei intotdeauna se vor justifica, spunand ca nu au ceas. Daca il inveti sa respecte regula anterioara, iti va fi usor sa-l convingi sa vina in casa.
Ca sa-ti fie mai usor sa-l rupi de la joaca, fa-i un scurt program (pe care sa-l respecti, insa), odata ce soseste acasa. Inchiriaza-i in fiecare seara DVD-uri care-i plac, urmariti impreuna programele lui preferate sau chiar jucati-va impreuna pe calculator. Stiind ca acasa il asteapta ceva interesant, ii va fi mai usor sa plece de langa partenerii de joaca.
Interesant, dar si educativ
Cea mai mare dilema a parintilor – si, nu te teme, asa e de cand lumea – este cum sa isi imbie odraselele sa accepte sa faca in vacanta lucruri si interesante (pentru ei), dar si educative (tot pentru ei, dar interesul e mai mult al adultilor).
Nu-ti ramane altceva de facut decat sa faci o lista cu indeletnicirile pe care le-ai avut tu in copilarie sau pe care ti-ar placea sa i le insufli copilului tau. Ia in calcul toate oportunitatile, de la cursuri de limbi straine, la ore de pian (sigur gasesti in cartier o doamna draguta care il poate initia pe Praslea intr-ale muzicii). Totul este sa-i prezinti copilului activitatea aleasa ca fiind extrem de interesanta.
Jocuri potrivite pentru vacanta
Shoot – Direct la tinta In functie de varsta, jocul cu sagetile este indicat pentru orice copil. Daca il inveti sa tina si scorul, vei avea un jucator pe cinste. Nu strica sa-l inveti sa aiba spirit competitiv.
Puzzle – Bucata cu bucata Pentru serile mai intunecate, cand mai stati in casa, sau pentru zile insorite in parc, pe o paturica, nu strica un puzzle. Ii da copilului posibilitatea de a-si dezvolta atentia distributiva si logica. Nu alege modele prea complicate, care il pot plictisi, pentru ca atunci scopul educativ este ratat din start.
Capital – Puterea banilor. La varsta la care incepe sa inteleaga ca banii nu cresc in copaci, un joc care are la baza puterea de cumparare este cum nu se poate mai nimerit.
Scrabble – Secretul alfabetului. Unii copii nu vor avea niciodata inclinatie pentru jocurile care implica propozitii, cuvinte si lucruri similare. Insa pentru cei care sunt deja familiarizati cu jocuri tip „Fazan’ sau „Spanzuratoarea’, Scrabble poate fi o trecere la un nou nivel.
Text: Corina Marin,
Foto: Shuterstock.com