(P) 5 Beneficii Ale Jocurilor Educative Și Învățării Prin Joc

Învățarea prin joc aduce multiple beneficii în dezvoltarea copiilor, pe care urmează să le încadrăm în 5 beneficii principale.

Învățare intrinsecă, motivantă și pozitivă

Unul dintre principalele concepte pe care le-am învățat din jocul copiilor este că oferă multe posibilități educaționale. Joaca în sine presupune pentru copil o explozie de simțuri și trăiri în creierul său, ceea ce îl determină să se deschidă către noi experiențe. Adevărul este că copiii nu se joacă pentru a învăța, dar atunci când o fac într-un mod natural, vor ajunge să învețe din mecanismul jocului în sine.

Jocul este o parte inerentă a ființei umane. Activitățile ludice nu sunt ceva exclusiv pentru copil, ci sunt și o parte activă și dinamică a adulților. Jocul, experimentarea și bucuria sunt o fereastră de oportunitate pentru a crea motivație și stimuli care ne conduc direct la învățare.

Când copilul se joacă și se bucură de joc, într-un mod intrinsec dobândește o serie de cunoștințe și abilități. Toate acestea fără a cădea într-un efort plictisitor, care nu este prea motivant și plin de satisfacții. De asemenea, jocul permite să consolideze teoria învățată și să o pună în practică. Experiențele trăite prin joc ajută la interiorizarea conceptelor.

Promovează dezvoltarea cognitivă

Dezvoltarea cognitivă este un proces care are loc în copilărie și adolescență și care permite unei persoane să dobândească cunoștințe despre ceea ce o înconjoară. Acest lucru favorizează dezvoltarea inteligenței și a altor capacități precum memoria, concentrarea și creativitatea.

Jocul favorizează în mod natural această etapă evolutivă a dobândirii cunoștințelor prin experimentarea cu mediul. În timpul jocului copilul recreează, gândește, își amintește, înțelege și reflectă. Toate acestea în jurul unui scenariu de joc în care apare o situație care trebuie rezolvată. Acest proces implică învățarea în care sunt implicate abilități precum concentrarea, memoria, imaginația, creativitatea și raționamentul logic.

Îmbunătățește abilitățile motorii globale

Dezvoltarea timpurie a copilului este dominată de abilitățile motorii globale. Ceea ce se referă la toate mișcările musculare generale ale corpului. Datorită acestor mișcări efectuate cu libertate totală, copilul va învăța să-și controleze propriul corp. Această fază evolutivă a cunoașterii începe din etapa copilului cu abilități dobândite, cum ar fi premergătorul, primii pași, sărituri, alergare etc.

Aceste abilități sunt dobândite prin învățarea naturală, în care jocul își asumă un rol vital. Din acest motiv, sunt importante și jocurile educative care permit copilului să fie în mișcare, astfel încât să poată dezvolta precizia și coordonarea mișcărilor lor. Câteva exemple ar fi jucăriile de tras, jucăriile de stivuit și jocurile de construit, jocurile puzzle printre altele.

Cu aceste instrumente, coordonarea ochi-mână, orientarea spațială, capacitatea manuală și chiar limbajul ar putea fi lucrate și dezvoltate.

Contribuie la dobândirea abilităților sociale.

Când jocul se desfășoară în grup, ajută la îmbunătățirea abilităților sociale ale copiilor. Activitatea în sine implică acțiuni precum cooperarea, autocontrolul, respectul și abilitățile de comunicare. Toate acestea favorizează dezvoltarea limbajului prin implicarea în joc.

Copiii cunosc și acceptă regulile jocului pe care urmează să le joace. Acest lucru stimulează respectul și conștientizarea faptului că pentru a atinge un obiectiv cooperarea și munca în echipă sunt necesare. Pe de altă parte, pentru copiii mici, jocurile de societate sunt o oportunitate pentru ei de a-și pierde rușinea și timiditatea prin motivație și plăcere.

De asemenea, trebuie să ținem cont de jocul simbolic sau de joc de rol care are o importanță majoră în copilărie. Un tip de joc care este foarte important pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului. Și acest lucru capătă o mare relevanță în dezvoltarea abilităților sociale prin reprezentarea mentală a scenariului jocului.

Promovează dezvoltarea emoțională și afectivă

Un alt mare beneficiu pedagogic al jocului la copii este învățarea legată de controlul emoțiilor. În momentul în care o persoană este relaxată, rețelele neuronale de învățare sunt activate și acest lucru îl face pe copil să fie dispus să învețe prin joc.

Când copilul se joacă, el simte o anumită plăcere datorită experiențelor plăcute trăite prin acest joc în care elementele vieții reale se combină cu fantezia. Toate acestea se reunesc pentru a crea un climat optim care să permită copilului să se dezventeze, să se deconecteze și să-și atenueze frustrările.

Pe de altă parte, jocul de colaborare atât cu prietenii, frații, cât și cu părinții permite întărirea legăturilor afective care se creează treptat de-a lungul copilăriei. Datorită jocului, vom putea să ne cunoaștem mai mult copii, va crește stima de sine și comunicarea noastră și, mai presus de toate, vom îmbunătăți relația noastră intra-familială.

După cum ați văzut, nu este nimic mai important decât un copil care se joacă. Și pentru a învăța nu există un instrument mai puternic decât jocul. Vom putea vorbi cu ei despre cifre, norme sociale, etc. … Și vom petrece împreună timp valoros rezultatul fiin o relație consolidată și îmbogățită cu copii noștrii.

Vă recomand să aruncați o privire la acest magazin online de jucării educative, unde puteți găsi o selecție largă de jocuri care pot fi adaptate tuturor nevoilor pedagogice.

Mai multe articole