(P) Alegerea jucăriei potrivite în dezvoltarea abilităților la copii

Imaginația unui copil nu cunoaște limite, iar alimentarea acesteia este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face. Abilitatea copiilor de a-și crea propria lume magică este cea mai mare sursă de inspirație. Zâmbetul și râsul copiilor în timp ce se joacă este una din cele mai mari bucurii!

Când copiii se joacă singuri, învață multe lecții valoroase pe care le vor purta de-a lungul vieții. Ajută copiii să devină persoane independente, care sunt fericite, fie că sunt în grupuri mici, mulțimi mari sau singure. Jucăriile care încurajează copiii să-și folosească imaginația, îi lasă să își dezvolte atât abilitățile motorii cât și creative, dezvoltându-i.

Printre cele mai frumoase și rezistente jucării, se numără jucăriile din lemn pentru copii. De cele mai multe ori, acestea sunt fabricate 100% manual și sunt destinate educării copiilor prin joc. Jucăriile din lemn sunt construite ca să reziste, sunt jucării care se transmit de la o generație la alta.

Este important să alegem jucăria potrivită pentru copilul nostru

Jucăriile de rol și experimentare permit copiilor să descopere și să exploreze lumea din jur pentru a-i ajuta să devină independenți. Orașe în miniatură, bucătărie de jucărie, căsuțe din lemn și mobilier din lemn, sunt doar câteva din jucăriile care permit copiilor să inventeze povești și să le dea viață prin jocul lor. 

Aceste jocuri de îndemânare și dezvoltare pot fi îmbinate cu poveștile auzite/citite sau cu activitățile zilnice pe care le văd la adulți. Cu siguranță vor construi lumi pe care nimeni nu și le-a imaginat vreodată … cu excepția copilului, desigur. 

Trenulețe, seturi cu șine, vehicule din lemn sunt jucării ideale pentru a încuraja imaginația, pentru a promova jocul de rol, permițându-le copiilor să-și îmbunătățească abilitățile senzoriale, de coordonare și să învețe în timp ce se distrează.

Vehiculele din lemn impun o mișcare de tras sau împins și stimlează atât memorie si dexteritate, cât și talentul de inginerie al micuților. Astfel de jocuri din lemn angrenează copiii ore întregi într-un joc intelectual, fizic și imaginar. Copiii manipulează jucăriile în timp ce inventează o poveste care curge odată cu mișcările tenulețelor, construind în continnu noi scenarii. 

Dezvoltarea abilităților intelectuale și motorii prin joacă

Jucării senzoriale, cu sunete și texturi diferite, sunt jucăriile care permit copiilor să-și transmită emoțiile – o nevoie fundamentală în dezvoltarea abilităților intelectuale și motorii. Seturi de construcție, jucării de pescuit din lemn,  jucării care imită animalele sălbatice cu diferite forme și texturi – sunt tot timpul o investiție bună. Acest gen de jucării țin copiii concentați și mâinile ocupate. Există nenumărate tipuri de cuburi constructive și cu fiecare cub posibilități interminabile de creativitate.

Jucăriile pentru construcții stimulează creativitatea, deoarece copiii pot lua piesele în mânile lor și transpune ce au în minte și în plan fizic. 

Puzzle din lemn, jucării educative și creative sunt o altă alegere potrivită pentru copii. Este distractiv să înveți litere si cifre, să învețe forme, să înțeleagă cum funcționează lucrurile atunci când o fac prin joc. Este important să transmitem copilului obiceiul de a se concentra în timp ce se joacă, să-i oferim un joc educativ si creativ. Astfel micuții își vor trezi toate simțurile, dezvolta precizia mișcărilor și dexteritatea și vor descoperi lumea înconjurătoare.

Dezvoltarea abilității de a rezolva probleme

Toate aceste jucării din lemn sunt perfecte pentru stimularea gândirii și îi ajută pe copii să-și dezvolte atenția și logica. Rezolvarea unei probleme – indiferent dacă este un copilaș cu un puzzle în care potrivește literele din lemn sau un copil cu un Cub Rubik – are un beneficiu foarte mare în dezvoltarea intelectuală. În timp ce jocurile pe calculator pot face și acest lucru, o provocare din lumea reală adaugă un element fizic distracției.

Fie că este vorba de asamblarea a două părți ale unui puzzle, construirea unui turn cu câteva cuburi, înșurubarea, deșurubarea, urmarea unei căi cu degetele sau împingerea tastei potrivite a unui xilofon, „jocul’ necesită mult efort din partea copilului dumneavoastră. Respectarea preferințelor lor și lăsarea lor liberă să experimenteze lucruri, le va permite să reușească să se afirme. Doar ei, repetând aceleași mișcări de mai multe ori, își pot îmbunătăți abilitățile.

Oferiți copiilor  încredere în sine prin joc! 

Mai multe articole