(P) De ce este important timpul petrecut de copii în aer liber

Educația și dezvoltarea copiilor sunt unele dintre cele mai importante aspecte pentru părinți. Însă, în această era a tehnologiei și a timpului limitat, aceștia nu trebuie să uite beneficiile pe care le oferă copiilor timpul petrecut de aceștia în aer liber, iar o căsuță din lemn face minuni la acest capitol.

Este bine că aceştia să fie în pas cu vremurile în care trăiesc, dar nu trebuie privaţi de legătură pe care orice om trebuie să o aibă cu mediul înconjurător. În plus, dacă celor mici le sunt povestite şi explicate rolul naturii şi importanta îngrjirii acesteia de către oameni încă din primii ani de viaţa, vor deveni nişte adulţi responsabili, care vor ţine cont de tot ceea ce îi înconjoară.

De asemenea, odată ce aceştia cresc au nevoie de mai mult spaţiu în care să se joace, să îşi consume energia, iar natura este cea mai potrivită soluţie. În plus, prin intermediul acesteia le sunt satisfăcute şi curiozităţile şi nevoia de a cunoaşte, copiii fiind că un burete ce absoarbe toate informaţiile din jur.

Astfel, fie că este vorba de timpul petrecut pe lângă bloc, în micul spaţiu verde disponibil, fie că se bucura de păduri şi dealuri ca-n poveşti, când se afla la bunici, la ţară, activităţile desfăşurate în aer liber au numeroase beneficii.

Avantaje ale petrecerii timpului în natură

Timpul petrecut în natură şi aer liber determina copiii să inventeze, să apeleze la imaginaţie şi poveşti, pentru a-şi crea noi jocuri şi activităţi. În plus, dacă mai au la îndemână şi câteva jucării de bază, cum ar fi o minge sau o căsuţă din lemn pentru copiii, aceştia au capabilitatea de a crea poveşti în care ei sunt personajele principale. Astfel că mediul permite dezvoltarea rapidă a acestora. Însă, mai sunt şi alte beneficii ale petrecerii timpului liber în natură, printre care:

– Fundamentul învăţării – în general, lucrurile făcute în natură reprezintă un experiment pentru oricine, mai ales pentru copii. De aceea, dacă şi părinţii petrec timpul cu copiii în natură, răspunzându-le la toate întrebările şi curiozităţile, cei mici vor căpăta un avantaj atât în ştiinţe, cât şi în abilităţile de citire;

– Încurajarea independenţei – implicarea copiilor în activităţi desfăşurate în natură, cum ar fi udarea unei plante (din curte sau din casă), devenind chiar sarcina lui, are un aport semnificativ în dezvoltarea independenței acestuia.

– Construirea încrederii – de obicei, copiii au nevoie de un feedback pozitiv atunci când se afla în procesul de cunoaştere, iar dacă acesta este primit din partea părinţilor, cei mici vor învăţa lucruri noi, cu atât mai mult cu cât curiozitatea îi îndeamnă să facă şi să încerce lucruri noi.

– Educă responsabilitatea – de asemenea, oferirea unei sarcini simple copiilor, atunci când se afla în natură, contribuie la învăţarea responsabilităţii şi dezvoltarea potenţialului încă dintr-o etapă timpurie a vârstei.

– Oferă stimulare cognitivă – există studii care arată că beneficiile timpului petrecut de copii în natură sunt infinite şi ţin atât de dezvoltarea cognitivă, cât şi de cea emoţională şi cea fizică, natura oferind abilităţi de dezvoltare a cunoştinţelor şi de rezolvare a problemelor.

Sursa foto: https://www.facebook.com/happywoodro/

Mai multe articole