(P) O alimentație corespunzătoare poate preveni instalarea anumitor boli și infecții la copii în primii 3 ani de viață

Alimentația copiilor în primii 3 ani de viață este una dintre cele mai importante măsuri pentru a preveni instalarea anumitor boli și infecții la cei mici. Primii 3 ani de viață sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea sănătății pe termen lung, aceasta fiind perioada în care părinții pot pune bazele unui sistem imunitar puternic pentru copiii lor.

Ce pași trebuie să urmeze părinții și ce rol joacă nutriția în prevenția bolilor în primii 3 ani de viață ai copilului? Despre asta am vorbit și noi cu doamna doctor Ioana Ardeleanu, medic primar pediatru in cadrul compartimentului Recuperare Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu din București și șef de lucrari la UMF Carol Davila.

Împreună împărtășim cu voi câteva sfaturi practice care îi pot feri pe cei mici de boli și infecții: o alimentație echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D) poate să întărească sistemul imunitar al copiilor.

Sistemul imunitar exista încă de la naștere, dar nu funcționează la capacitate maximă. Care este cea mai importantă perioadă pentru construirea unui sistem imunitar cât mai puternic?

Dr. Ioana Ardeleanu: Primii trei ani de viață sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Ulterior acestei vârste, dezvoltarea sistemului imunitar încetinește până în perioada adolescenței, când putem spune că ajunge la maximum de dezvoltare.
În perioada 1-3 ani vorbim de o fragilitate a sistemului imunitar, perioadă în care părinții sunt responsabili să prevină îmbolnăvirile copilului, dar și să asigure creşterea acestuia în mod sănătos, astfel încât sistemul său imunitar să fie pregătit să lupte cu microbii şi să vindece întreg corpul. Construind un sistem imunitar puternic în primii 3 ani de viață, părinții asigură și protejarea copiilor în fața unor boli care pot avea efecte agresive asupra organismului și îi protejează în fața unor complicații care pot provoca sechele pentru restul vieţii.

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă părinții pentru a le asigura copiilor un sistem imunitar puternic?

Dr. Ioana Ardeleanu: Primele și cele mai importante lucruri de care trebuie să se preocupe părinții sunt:.
– o nutriție corespunzătoare, având în vedere faptul că nevoile nutriţionale ale copiilor în perioada 1-3 ani sunt diferite faţă de cele din primul an de viaţă, ele fiind influenţate de rapida dezvoltare a organelor, țesuturilor și celulelor din organismul unui copil. Pentru a asigura o alimentație corectă, e nevoie de integrarea în planul nutrițional a unor vitamine şi minerale, acizi graşi şi prebiotice.

– un regim de viață adaptat nevoilor copilului care să includă exerciții fizice și plimbări în aer liber, prin care părinții să antreneze sistemul imunitar al celor mici expunându-i la factorii din mediul înconjurător;

– să le creeze un program de somn, perioadă în care țesuturile afectate de microbi și viruși ale copilului se refac;
– respectarea calendarului de imunizări (vaccinări) corecte.

Acordând o atenție deosebită acestor elemente, părinții pot contribui la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor în primii 3 ani de viață.

Ce pot părinții să facă astfel încât să aibă copii cât mai rezistenți în medii favorabile infecțiilor și răcelilor comune?

Dr. Ioana Ardeleanu: Împotriva răspândirii infecțiilor în mediile colective, măsurile de prevenție sunt, din nou, cele mai importante. Astfel, cel puțin până la vârsta de 3 ani, părinții nu trebuie să neglijeze programul de somn al copiilor chiar dacă ei sunt expuși acum la un mediu nou. Lipsa somnului presupune și o dezvoltare mai lentă la copii și poate conduce la un organism în general slăbit, aspecte care pot crea contextul favorabil pentru răceli și infecții.

Mai mult, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită nutriției. Alimentația trebuie să fie bogată în nutrienții esențiali pentru dezvoltarea imunității celui mic, cum ar fi alimentele bogate în vitaminele A, C, D și prebiotice.

Ați menționat prebioticele și anumite vitamine pentru rolul acestora în prevenirea unor infecții în primii ani de viață ai copilului. Cum funcționează acestea mai exact și cum pot să reducă nivelul de infecții în rândul copiilor?

Dr. Ioana Ardeleanu: Prebioticele sunt componente alimentare nedigerabile care au o influență benefică asupra copilului prin stimularea se­lectivă a creșterii și/sau a activitații uneia sau a unui număr limitat de bacterii din colon, care poate îmbunătăți starea de sănătate a copilului.

Există studii care demonstrează că severitatea și numărul infecțiilor respiratorii au fost mai mici la copiii sănătoși care au primit formule de lapte cu amestec de prebiotice.

Cât despre vitaminele menționate, ele îndeplinsc următoarele roluri:

  • vitamina A are efect antioxidant, îmbunătățește acuitatea vizuală si joacă un rol important în creșterea oaselor. De asemenea ajută la protejarea organismului de infecții prin stimularea sistemului imunitar și asigură o piele sănătoasă pentru copil, aceasta având și rolul de barieră împotriva bacteriilor.
  • vitamina D este și ea foarte importantă pentru copii, contribuind la absorbția calciului și fixarea lui pe matricea osoasă. Vitamina D ajută și la menținerea sănătoasă a oaselor și dinților, dar crește și eficiența sistemului imunitar.
  • vitamina C are proprietăți antioxidante, ajutând la protejarea celulelor de factorii dăunători din mediu, cum ar fi fumul de țigară, poluarea din aer și alți factori externi. Per total, vitamina C stimulează sistemul imunitar, fiind esențială în protejarea organismului copiilor de boli.

    Cum pot părinții să integreze prebioticele și vitaminele A, C, D pe care le-ați recomandat în alimentația copiilor?

Dr. Ioana Ardeleanu: Nutriția are un rol esențial în creșterea imunității la orice vârstă, dar mai ales la copil în primii 3 ani de viață, când sistemul imun este insuficient dezvoltat.

Pentru sugar, cel mai bun este laptele matern datorită conținutului său bogat în anticorpi. Când începe diversificarea, copilul mic (1-3 ani) trebuie să aibă parte de o nutriție complexă care să conțină alimente îmbogățite cu prebiotice, vitaminele A, C, D, fier, calciu și zinc.

Ca alimente în dieta copiilor, în primii ani de viață se recomandă morcovii, dar și alte fructe și legume colorate în galben și portocaliu, legume cu frunze verzi pentru asigurarea aportului de vitamina C, precum și lactate, seminte, gălbenuș de ou, ficat de vită și pește, care asigură necesarul de vitamina D, dar și alimente care conțin prebiotice.

Desigur, sunt mulți părinți care continuă cu formula de lapte și după vârsta de 1 an. Acest lucru poate fi benefic și e bine de știut că unele dintre  formulele de lapte suplimentate cu un amestec specific de prebiotice și vitaminele A, C și D  contribuie și ele la dezvoltarea imunității. Un astfel de lapte de creștere poate oferi aportul zilnic necesar de nutrienți și poate susține dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copii în perioada 1-3 ani.

Mai multe articole