Părinte vitreg – cum să fii acceptat

Tocmai ai intrat intr-o noua familie. Ai un nou partener/o noua partenera de viata care nu a venit singur(a) in relatie, ci si-a adus toate odoarele cu el/ea. Felicitari, tocmai ti-ai inmultit familia, chiar daca nu iti doreai neaparat asta. Situatia ta este pe cale sa devina destul de complicata. Iata cateva sfaturi pe care le-ai putea utiliza pentru a-ti face intrarea (si vietuirea) in noua familie mai usoara si a fi acceptat ca părinte vitreg

Negociază-ți poziția în familie

Este posibil ca si noua ta familie sa-si doreasca o negociere de rol. Important este sa nu vorbesti numai cu un membru (de cele mai multe ori se intampla ca aceasta negociere de rol sa aiba loc exclusiv cu adultii casei), ci cu toti cei implicati. Intrebari de genul „Ce tata/mama ti-ar placea sa fiu pentru tine?, „Cum ti-ar placea sa ma comport cu tine cind mergem in vizite? puse cu toata seriozitatea copiilor pot sa te ajute in clarificarea rolului tau in noua familie.

Fii pe fază!

Vaneaza oportunitatile de integrare in familie. Este mult mai usor sa relationezi cu adultii o pozitie in familie. Situatia ta de parinte vitreg nu este una confortabila si de aceea ar fi bine sa fii la panda dupa orice oportunitate care se poate ivi.

Noii tai copii au nevoie de sprijin cu temele, se intampla sa fie nevoie sa pui o vorba buna la un profesor, stii ca unul dintre ei isi doreste cu ardoare o jucarie… Orice oportunitate de acest gen foloseste-o pentru a te apropia de copii. Daca in aceste cazuri ti se raspunde cu recunostinta si emotii pozitive, retine aceste momente si foloseste-le ulterior – ceva de genul „Mai tii tu minte cand….

Respecta ritualurile familiei

Pentru a fi acceptat ca membru cu drepturi depline al familiei, cauta sa identifici care sunt ritualurie si obiceiurile noilor tai colocatari. Vei descoperi ca exista jocuri favorite, un salut aparte, porecle pe care si le arunca cei din jurul tau.

Este foarte bine sa inregistrezi aceste mici cutume, sa le respecti si sa nu incerci sa le modifici. Poti participa la ele, dar este indicat sa astepti sa fii invitat sa o faci. Nu te grabi prea tare sa fii inclus in aceste jocuri, pentru ca aceasta initiativa va fi perceputa ca o fortare a pozitiei tale in familie.

Fii mai rezervat(ă)  la început

Este o atitudine mai buna decat una seductiva – este normal sa resimti o serie de noi emotii atunci cand intri intr-o noua familie. Gandeste-te, insa, ca aceasta situatie este insotita de multiple emotii care abunda la toti cei implicati.

Din aceasta cauza, o supra-implicare initiala, „cumpararea noilor tai membri cu cadouri sau nenumaratele atentii tandre, nu pot decat sa nasca suspiciuni si semne de intrebare. Patrunderea intr-o noua familie necesita tatonari, negocieri si calibrari ale relatiei. Numai dupa ce a trecut cu bine aceasta etapa, te poti astepta ca lucrurile sa mearga ca unse.

Text: Psiholog clinician Mugur Ciumageanu

Mai multe articole