Poti sa cresti un campion

Asemenea unui campion pe care antrenorul il conduce catre medalie, mama si tata sunt antrenorii bebelusului, ajutandu-l cu multa dragoste si descopere lumea si sa progreseze.

Americanii ii spun „bonding acelei legaturi speciale care se formeaza intre nou-nascut si parintii lui si pentru care, de fapt, nicio definitie nu este corecta si suficienta. Bondingul este esential pentru bebelus, care face inca de la venirea pe lume eforturi „olimpice sa se adapteze la noul mediu, sa invete o multime de lucruri noi in fiecare zi, si care are nevoie, pe tot acest traseu plin de provocari, de sprijinul neconditionat al parintilor lui. Nou-nascutul este dornic de „bonding imediat ce apare pe lume, in timp ce pentru parinti aceasta legatura poate fi oarecum instantanee (un soi de dragoste la prima vedere) sau se creeaza in timp. Ambele parti, parinti si bebelus, lucreaza la aceasta relatie care nu are termen de garantie sau expirare, se construieste pas cu pas si dureaza pentru o viata.

Parintilor incepatori le trebuie un timp pentru a descifra limbajul bebelusului lor, care isi exprima atasamentul inca din primele zile de viata. Atingerea este primul stimul la care nou-nascutul raspunde, fiind un limbaj pe care mama si bebelusul il invata repede. Conform unor studii, atingerea dragastoasa a mamei, masajele de dupa baita, contactul piele pe piele, din timpul alaptatului, toate au influenta directa asupra ritmului de crestere si dezvoltare.

Acest lucru a fost foarte bine evaluat in cazul bebelusilor prematuri, care au recuperat intarzierea mult mai repede datorita sedintelor de terapie prin masaj/atingere. In primele luni dupa nastere, parintii, in special mama, cu care cel mic are mai multe momente de intimitate, sunt centrul universului pentru bebe. El nu poate exprima prin cuvinte acest lucru, dar manifestarea afectiunii incepe cu mult timp inainte de aparitia limbajului. Nou-nascutul are atasament fata de mama lui inca de la nastere – inca din perioada in care a fost in burtica i-a cunoscut vocea si recunoaste imediat dupa nastere mirosul ei. Dar, asa cum insista parintii adoptivi, nu numai parintele biologic simte afectiunea bebelusului.

Practic, puiul de om se leaga de cel care il creste cu dragoste. Primul pas in stabilirea acestei puternice legaturi afective este sa-i daruiesti bebelusului tau dragostea neconditionata, sa oferi imediat atentie si raspuns pentru nevoile lui, sa-l faci sa se simta in siguranta si iubit. Bebe e dependent cu totul de cei care il ingrijesc, asa ca primele atasamente sunt foarte importante. La doua-trei luni, el incearca sa manifeste prin grimase de tipul zambetului bucuria revederii unor fete familiare. La patru luni, imita elemente de mimica ce exprima bucuria – daca aceasta este expresia pe care o vede pe fata celor care-l ingrijesc (cu cat mimica adultului e mai mobila/expresiva, cu atat bebelusul va invata mai repede sa-si exteriorizeze sentimentele). 

7-8 luni


este varsta la care bebelusul intinde manu-
tele, sa fie luat in brate, sa „cheme adultul pe care il prefera. Acum 
isi impinge corpul cand este in bratele cuiva, respingand sau indreptandu-se spre persoana pe care o vrea.

 

Si tu poti creste un campion!

O puternica legatura de atasament invata bebelusul sa comunice, sa aiba incredere, sa isi exprime senzatiile. Pe masura ce legatura se cimenteaza, bebelusul invata sa aiba un sens al sinelui si percepe ca este parte importanta dintr-o relatie plina de iubire. Nu e nicio drama daca nu stii intotdeauna ce doreste bebelusul tau. Pe de alta parte, sunt implicate doua parti, tu si bebelusul, si fiecare munceste sa construiasca relatia. Odata atasamentul format, acele parti din creierul bebelusului responsabile cu interactiunea, comunicarea si stabilirea de relatii se dezvolta armonios, atasamentul fiind o fundatie pentru toate celelalte abilitati. Practic, imagineaza-ti ca esti un fel de antrenor pentru copilul tau. Cu cat are mai multa incredere in tine, cu atat performantele lui se imbunatatesc. Cu cat investesti mai mult timp, sentimente, atentie in „antrenamentul bebelusului tau, cu atat cel mic te va rasplati cu performante mai impresionante.
Psihologii spun ca acele calitati pe care le consideram atribute ale adultilor – capacitatea de a empatiza, dragostea, abilitatea de a socializa – isi au radacinile in aceasta prima copilarie, chiar in primele luni de viata, atunci cand se creeaza atasamentele fata de parinti si celelalte persoane care au in grija bebelusul.

Inspira, respira, calmeaza-te!

Cum nu sunt inca „racordati la limbajul conventional, bebelusii au un al 6-lea simt pentru toate elementele comunicarii non-verbale, de la gestica, mimica, pana la postura, si reactioneaza, chiar daca nu inteleg cuvintele, la tonul/intonatia, volumul pe care le percep dintr-o conversatie.
Atunci cand tu esti stresata si anxioasa, cand exista discutii in contradictoriu despre cresterea copilului, cand exista fel de fel de reprosuri la adresa sotului, a mamei soacre, cand partenerul este artagos fiindca nu a putut dormi cele 8 ore de frumusete, bebelusul va fi si mai agitat, si acest cerc vicios nu se va inchide prea curand. Pe cat posibil, daca esti tensionata, incearca sa te relaxezi inainte de a interactiona cu bebelusul.

  • Inspira adanc, inclusiv inainte de a te repezi sa iei bebelusul din pat fiindca s-a trezit plangand.
  • Cere ajutor si fa echipa! Asa cum folosesti pluralul si povestesti tuturor ca „avem un bebelus, acest plural se aplica si la indatoriri. Nu trebuie sa faci tu totul, nu te erija in super-mama, cere ajutorul. inconjoara-te, insa, de oameni echilibrati, care te pot ajuta cu calm, care au experienta in cresterea copiilor, rabdare si tactul de a nu te contrazice cu inversunare, care au abilitatea de a te linisti atunci cand intri in panica (ti se va intampla des in primele luni). Daca nu ai asa ceva in familie, apeleaza-te la cineva care sa te ajute doar cu treburile casnice.
  • Plimba-te cat mai mult – cel putin o ora dimineata si una dupa masa. Si bebelusului ii face bine, si tie iti prinde bine sa iesi putin din ca-sa, sa inspiri aer curat si sa-ti mai limpezesti gandurile. 


Descopera ce vrea sa spuna bebe!

Un degetel ridicat, o privire peste umar, un zambet timid… Bebelusii se exprima intr-un „limbaj secret care se bazeaza pe grimase si gesturi, pe zambete si scancete, pe gangureli si plansete… Exista o multime de carti care te pot ajuta la inceput de drum in ale parentingului. Cu ajutorul lor, poti descifra ceea ce-i place si ceea ce-l deranjeaza pe bebelusul tau, cum se traduc expresiile fetei lui, cum sa prelungesti momentele de interactiune si intimitate, cum sa linistesti un bebelus in momente de „criza etc. Tine cont de faptul ca, uneori, un bebelus poate fi agitat din motive pe care nu le poti controla sau influenta, si acest lucru nu te face un parinte rau. Cand nimic nu pare sa functioneze, tine-l doar in brate cu drag…
 

Foto: Hepta

 

 

Mai multe articole