‘Cred că v-ar plăcea să-l cunoașteți pe Mihnea. Nu doar pentru că este un copil frumos, ca din reviste, cum spun bunicii lui. Nici măcar pentru că este foarte vesel, deși de cele mai multe ori zâmbetul lui este molipsitor, oricât de ingrijorat ai fi, precum o terapie la purtător’. V-ar plăcea pentru că este altfel decât ceilalți copii pe care-i întâlniți pe stradă. El vede lumea cu totul altfel, iar ca să ajungeți la el trebuie să vă redescoperiți. Să treceți peste normele sociale și să priviti, la rândul vostru lumea altfel. Este un exercițiu’ – ne-au scris părinții lui Mihnea, un băiețel care are doi ani și jumătate și a fost diagnosticat cu autism. Aceasta este povestea lor.
‘Mihnea are doi ani și jumătate și a fost diagnosticat în martie la Spitalul Alexandru Obregia cu autism infantil. Paradoxal, diagnosticul, deși crud, mi-a adus liniște. Puteam să-mi explic ce este diferit la băiețelul meu și, dacă urmam cu tenacitate Terapia Aba, aveam să ne întâlnim undeva la mijloc. Să fim suficient de aproape pentru a ne înțelege unul pe altul și să aud cuvintele pe care mi le-am dorit în toți acei mulți, mulți ani de când tanjeam la un copil- Mami, te iubesc!’.
Mihnea nu a arătat niciodată cu degetul, nu a rostit nici un cuvânt cu sens, nici măcar mama’
Suntem acum la început de drum, cu patru ore de terapie în fiecare zi, cu un coordonator care ne dă încredere în noi și două terapeute care reușesc să-l facă pe Mihnea să intre în jocul lor. Acum știe să faca incastre, puzzle-uri din două piese, așază cercurile în ordine, iar de curând a imitat sunetul a’. Ne-am bucurat și am aplaudat ca niște copii, și pentru prima dată mi-am dat seama de cât de puțin am nevoie pentru a fi fericită. Un simplu ‘a’! Nu știu dacă este o coincidență fericită sau rezultatul terapiei, dar Mihnea nu mai este atât de terorizat de casele noi, de oameni necunoscuți și, mai ales, de verișoara lui, Petra, cu doar trei luni mai mare. Dacă înainte se lipea de mine, închidea ochii, plângea și tremura chiar și ore întregi atunci când ieșea din spațiul lui, unde se simțea în siguranță, acum mergem la copii acasă. Poate că la început nu se simte în largul său, dovadă că mă ia de mână să-mi arate ușa, dar dacă îi atragi atenția cu o jucărie, un telefon sau orice altceva nou uită de fobii și explorează, sistematic, încăpere după încăpere. Suntem fericiți pentru că o acceptă pe Petra, o imită atunci când mănâncă un covrig și vrea să se joace cu ea cucu-bau!’ după ușă. Dacă stau mai bine să mă gândesc, cred ca Mihnea a căpătat mai multă încredere în el și a prins curaj să vada lumea dincolo de cochilie.
Autor: Simi