In maternitate
De ce nou-nascutii prematuri au nevoie de ingrijiri speciale
Nou-nascutii prematuri trebuie ajutati sa supravietuiasca fara protectia pe care le-o oferea uterul matern. Uneori este necesar sa fie internati in sectia de Terapie Intensiva Neonatala (TIN).
Termenul „neonatal se refera la nou-nascut, iar aceste sectii sunt create pentru a feri copilului toate ingrijirile de care are nevoie pentru a supravietui in aceasta perioada si pentru a se dezvolta cat mai bine in viitor.
Copiii prematuri au probleme legate, in principal, de reglarea temperaturii corpului, de respiratie si de alimentatie. Ei au, de asemenea, risc crescut de a face infectii severe sau de sangerari la nivelul diverselor organe.
Obiectivul sectiilor neonatale este de a ajuta nou-nascutii pe aceste trei directii principale, precum si de a-i sustine in lupta cu eventualele infectii si de a preveni si/sau reduce la minim riscul legat de sangerarile ce pot surveni (mai ales cele de la nivel cerebral).
Introducerea copiilor la incubator (un patut cald’) va contribui la mentinerea temperaturii; un dispozitiv de respiratie artificiala (ventilatorul) va respira pentru ei o vreme sau ii va ajuta sa respire.
Este posibil ca alimentarea copilului dvs. sa se faca intr-o prima etapa pe cale exclusiv intravenoasa si ulterior printr-un tub subtire introdus prin gura sau prin nas pana in stomac (alimentatie prin gavaj).
Aspectul copilului
Micutul dvs. este foarte fragil. Uneori, aspectul general al copilului prematur poate fi foarte diferit de imaginea pe care o avem, in general, despre bebelusi. Capul micutului vostru poate parea neobisnuit de mare in comparatie cu corpul, iar mainile si picioarele prea lungi si subtiri.
Aceasta deoarece nou-nascutii cu prematuritate extrema au sub piele un strat de tesut adipos (grasime) foarte subtire. Dar, pe masura ce copilul creste si ia in greutate, capul, picioarele si mainile vor incepe sa arate mai normal’, iar aspectul general va fi cel binecunoscut de bebelus pufos’, dolofan.
Tinand cont ca pielea lor este foarte subtire, prin ea se vad vasele de sange. De aceea, pielea copiilor prematuri pare de culoare purpuriu roscat si este mai probabil sa se invineteasca sau sa se raneasca usor.
Majoritatea copiilor nascuti cu mult inainte de termen au corpul acoperit, aproape in totalitate, de un puf foarte fin care se numeste lanugo. Acesta dispare pe masura ce copilul creste.
Adesea, la nastere, pleoapele copiilor nascuti cu mult inainte de termen par a fi lipite, iar nou nascutul sta mai tot timpul cu ochii inchisi. Nu va ingrijorati, cu timpul va sta tot mai mult cu ochii deschisi si va clipi ca noi toti.
Nici pavilioanele urechilor nu sunt dezvoltate in totalitate: este posibil sa fie foarte apropiate de cap (ca si lipite) si sa nu contina suficient material care da forma finala a urechilor si care poarta numele de cartilaj. In cazul in care urechile sunt indoite, este posibil sa isi mentina, un timp, aceasta pozitie. Nu va ingrijorati. In timp, se va dezvolta cartilajul care le va face sa isi recapete forma.