Profilul biofizic al copilului

Profilul biofizic este un test simplu, nedureros, care se realizeaza in timpul sarcinii pentru a evalua starea generala a copilului, si in special pentru a vedea daca primeste suficient oxigen de la mama.

De obicei se face daca este depasita data prezumtiva a nasterii sau in cel de-al treilea trimestru daca ai o sarcina cu probleme.

Iata cateva dintre motivele pentru care medicul recomanda realizarea profilului biofizic:

  • daca ai diabet si ti se administreaza insulina sau daca ai diabet gestational
  • daca ai tensiune ridicata
  • daca ai hipertensiune gestationala (eclampsie)
  • daca fetusul nu creste asa cum trebuie si este prea mic
  • daca fetusul este mai putin activ decat ar trebui
  • daca ai prea mult sau dimpotriva, prea putin lichid amniotic
  • daca ai depasit termenul la care trebuia sa nasti
  • daca ai avut pierderi de sarcina

In ce consta procedura?
Este posibil sa fii sfatuita sa mananci inainte de a face testul, deoarece se considera ca dupa masa bebelusul este mai activ. Desi acest lucru nu este demonstrate stiintific, poate avea rezultate.

De asemenea, este recomandat sa mergi la baie inainte de a incepe testul deoarece vei fi conectata la un monitor timp de aproximativ o ora.

Iata care sunt pasii care se realizeaza:

  • o ecografie detaliata pentru a observa miscarile bebelusului, tonusul muscular (flexibilitatea mainilor si picioarelor) si miscarile de respiratie (abilitatea de a-si misca muschii pieptului si diafragma) si cantitatea de lichid amniotic din uter
  • un test non-stres, care consta masurarea batailor inimii bebelsului in timpul miscarii acestuia, pentru a vedea daca activitatea cardiaca se schimba sau e constanta

Pentru acest test vei sta intinsa pe partea stanga, iar medicul va atasa doi electrozi de burtica ta: unul care va monitoriza bataile inimii si miscarea bebelusului si ce celalalt, pentru a inregistra contractiile uterului.

Interpretarea rezultatelor
Fiecaruia dintre cele cinci aspecte – miscarea, tonusul muscular, respiratia, lichidul amniotic si bataile inimii – i se acorda un punctaj de la 0 (anormal) la 2 (normal). Astfel, punctajul maxim care se poate obtine este 10.

In general, un scor intre 8 si 10 este considerat normal, 6 este considerat a fi la limita si ridica anumite intrebari cu privire la sanatatea bebelsului, iar daca e sub 6 ai motive de ingrijorare.

Daca primele patru aspecte evaluate sunt normale, e posibil ca medicul sa decida san u-l mai faca si pe ce-l de-al cincilea: evaluarea batailor inimii.

Daca obtii punctaj 0 la analiza lichidului amniotic, atunci ti se vor face mai multe teste si e posibil sa fie nevoie sa nasti de urgenta.

In functie de punctajul pe care il obtii, de dimensiunile bebelusului si de problemele pe care le-ai intampinat de-a lungul sarcinii, medicul va decide daca este nevoie sa ti se faca mai multe teste.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Sebastian Enache

.

Mai multe articole