Rasfat la baita

Intre baie si fericire exista o stransa legatura, spun studiile, care au demonstrat ca o baie cu apa calduta induce un sentiment profund de relaxare si favorizeaza un somn bun pe durata intregii nopti.

Un somn odihnitor este, la randul lui, in stransa legatura cu cantitatea de serotonina din organism. Serotonina, numita si hormonul fericirii, este responsabila de starea de bine a organismului. Nivelul scazut al serotoninei este principalul vinovat pentru starile anxioase, de depresie, dar si pentru tulbu­ra­­­­­ri mai serioase, precum sindromul hiperkinetic si deficienta de aten­­­­tie. Pe scurt, deci, mai putin medical, baita poate face un copil fericit…

Baia este un moment important in programul unui copil mic. Ea are o tripla functie – curata corpul de impuritatile acumulate peste zi, induce o stare de relaxare si se constituie intr-un prilej de comunicare cu cei dragi. Nevoile fizice si afective ale copilului mic sunt acoperite printr-un singur moment, care nu implica nici costuri ridicate, nici cine stie ce abilitati speciale. O cadita, produse pentru baie, un parinte si un prosop sunt suficiente pentru cateva momente de fericire in familie!

Pentru ca cel mic sa beneficieze de efectele terapeutice ale unei baite, trebuie sa tii cont de cateva amanunte tehnice. Baia se va desfasura de preferinta in fiecare zi (mai ales pe timp de vara, cand praful si transpiratia de peste zi se cer indepartate ), cam la aceeasi ora – nu foarte tarziu in noapte, indiferent ca este vorba despre un copil mic sau unul ceva mai marisor. Apa pentru baie nu trebuie sa fie nici prea calda – pentru a evita pericolul oparirii, dar si pe cel al deshidratarii, nici prea rece. Temperatura potrivita poate fi masurata cu ajutorul unui termometru sau, in varianta traditionala, cu cotul. Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15-20 de minute. Copilul nu trebuie lasat in baie nesupravegheat – intr-un singur minut de neatentie, se poate intampla o nenorocire…

Desi placuta pentru majoritatea copiilor, baita poate reprezenta si un moment de stres in anumite perioade din viata celor mici. Cei trecuti de doi-trei ani pot protesta, deoarece rea­­lizeaza ca baia le incheie programul de distractie. Exista si cazuri in care la baie au loc episoade de plans, pe fondul unor mai vechi traume – fie copilul a inghitit apa sau i-a intrat sapun/gel in ochi cand era bebelus, in timpul spalarii pe cap, fie parintii erau neindemanatici si anxiosi in momentul baitei. Cei mai multi dintre copii vor sa se si joace in timpul baitei – atentie la jucariile lasate in baie, pot provoca accidente. Dupa fiecare baie, este bine ca toate obiectele de joaca sa fie sterse, pentru a preveni aparitia mucegaiului – sursa a declansarii alergiilor si astmului la copiii mici.

Draga mama, stii bine ca stresul este considerat principalul vinovat pentru declansarea bolilor. O metoda simpla de a reduce stresul este de a face o baie cu saruri minerale, de doua-trei ori pe saptamana. Sarurile reduc stresul si au efect antiinflamator si calmant. Magneziul si sulfatii (ingrediente continute de majoritatea sarurilor de baie) sunt elemente importante pentru corp si cele mai multe dintre noi suntem pe minus la capitolul minerale, din cauza alimentatiei dezechilibrate si oboselii acumulate. Lipsa de magneziu si sulfati (usor de absorbit de catre piele in timpul unei bai relaxante) este legata de aparitia bolilor de inima, a artritei, a durerilor articulare, osteoporozei.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.
 

Mai multe articole