Șantajul sentimental: cum îi reziști

Ochi mari și rugatori, o fețișoară nevinovată – imposibil să le rezisti! Copiii au niște arme cu care reușesc să obțină tot ce-și doresc. Știi cum să reziști la șantajul sentimental?

Chiar si cele mai dure persoane au slabiciuni, mai mult sau mai putin ascunse. De multe ori, acestea iau chipul dragalas al copilului sau infatisarea imblanita a animalului de casa preferat. Femeile au o structura psihica in care afectivitatea ocupa un loc principal; de aceea, sunt destul de usor influentabile cand sunt luate la sentiment’.

Se induioseaza si cedeaza dorintelor celor pe care ii iubesc, uitand uneori ca aceasta slabiciune poate fi o greseala de educatie in cazul copiilor – ba chiar si al animalelor de companie.

Cu siguranta, copiii, mai ales cei mici, dar si prietenii patrupezi, se pricep cel mai bine sa ne induioseze ca sa obtina ce doresc. Cum de se pricep asa de bine? Comportamentul lor se bazeaza mult pe instinct si intuitie. Au senzori’ emotionali, care le spun cum sa procedeze ca sa te induplece. Stiu ca sunt iubiti si simt ca nu le poti refuza nimic, asa ca exploateaza acest lucru in favoarea lor.

Strategii de santaj

Daca ai ocazia sa observi, comparativ, cum se comporta un copil si un animal de companie atunci cand vor ceva, vei constata ca folosesc cam aceleasi strategii.

Incepand de la varste foarte mici, copiii isi incearca limitele in relatia cu adultul – in special cu mama. Mai ales in primul an de viata, copilul e legat profund de mama, prin intermediul careia cunoaste lumea. Ea e primul termen de comparatie pentru copil in evolutia lui catre formarea propriei identitati.

De aceea, a-si testa puterile si limitele e sinonim cu a intelege pana unde poate merge in manipularea’ mamei. Copilul are nevoie sa simta ca adultul este puternic si ca ii poate oferi oricand siguranta si protectie. A ceda cand micutul isi doreste ceva (desigur, este vorba aici despre capricii) inseamna a-i da impresia ca esti slab si, deci, nu-i poti oferi protectie.

In plus, atunci cand obtine usor ceea ce vrea, copilul nu are ocazia sa traiasca o oarecare tensiune psihica interioara, care sta la baza formarii unei structuri afective si motivationale armonioase; cu alte cuvinte, nu va avea taria sa lupte pentru a depasi obstacolele care il tin departe de scopul sau.

Pe de alta parte, animalele de companie (mai ales cainii si pisicile) isi urmeaza instinctele si au tendinta sa devina dominatoare in relatia cu partenerul uman, cu care traiesc in aceeasi casa. Atunci cand simt slabiciunea stapanului, nu ii mai respecta autoritatea; devin ei stapani si chiar dictatori’, acaparand fotoliul preferat din fata televizorului sau avand pretentia la friptura din farfuria ta!
Daca vrei sa recunosti imediat cateva tipuri de comportament prin care cei doi te pot exploata’, iata-le:

1. Privire rugatoare

Contactul vizual e foarte important in orice relatie, mai ales atunci cand vrei sa stabilesti o legatura afectiva cu persoana din fata ta. Copiii si animalele de companie simt acest lucru in mod instinctiv si il folosesc perfect. La inceput fara sa constientizeze, copiii, cand isi doresc ceva, pot sa aiba o privire rugatoare irezistibila.

Nu le trebuie insa prea mult sa descopere ca au efect asupra mamei, care e topita dupa puiul mic’, si inteleg ca este o strategie pe care o pot folosi cu succes in orice ocazie, daca li se permite.

Cainele iti cauta privirea si parca iti spune cu un glas plin de speranta: Imi dai, nu-i asa ca imi dai, o sa-mi dai, stiu eu!’. Pisicile stiu si ele foarte bine sa se uite drept in ochii stapanului, dar rareori vei vedea o pisica care sa para ca te roaga.

Mai degraba pare sa te hipnotizeze cu privirea-i fixa sau chiar sa iti impuna dorinta ei, prin siguranta si aroganta pe care le afiseaza.

2. Gesturi de tandrete

Sigur, e greu sa fii ferma cand te ia’ in brate, te pupa si te mangaie. Copiii pot fi extrem de tandri si delicati cand fac asemenea gesturi, dar si in cazul asta invata destul de repede care pot fi beneficiile – adica folosesc tandretea ca pe un instrument eficient.

Cainele stie sa-si fluture coada vesel ori sa ti se intinda la picioare cu o expresie de mare supunere pe chip, care sa te induplece.

Se pare insa ca marea maestra a tandretii ramane pisica. Gratia si seductia acesteia sunt greu de egalat. E vorba si de putina smecherie aici, dar, oricum, toti sunt adorabili si tocmai de aceea e dificil sa nu le cazi in plasa’.

3.’Crize’ de personalitate

Daca privirile semnificative si tandretea nu dau rezultatele scontate, te poti astepta la mici crize. Cei mai multi copii plang zgomotos, cu lacrimi si suspine, se asaza pe jos si dau din picioare, tipa in gura mare. Este o demonstratie de forta menita sa iti puna puterea de stapanire la incercare si, totodata, o cale de a-ti atrage atentia.

Exact acelasi lucru se petrece atunci cand pisica te ataca’ pe neasteptate, scuipa si zgarie sau cainele isi arata coltii si maraie. Fiecare incearca sa te domine prin forta.

4. Bosumflare…

Daca nici demonstratiile de forta nu te impresioneaza, probabil ca te vei confrunta cu o alta strategie. Buza lasata in jos, a suparare, lacrimi in coltul ochilor, suspine inabusite si oftaturi adanci iti vor da de veste ca micutul tau e suparat pe tine si vrea sa te pedepseasca’ ori sa te impresioneze, sau cel putin sa te faca sa iti para rau ca nu i-ai facut pe plac.

Pisica iti va intoarce spatele, cu o privire intunecata aruncata peste umar, si iti va refuza mangaierile. Singurii care nu uzeaza de strategia asta decat in cazuri extrem de rare sunt cainii. Chiar daca sunt suparati pe tine fiindca nu i-ai bagat in seama cu un anume lucru, nu sunt ranchiunosi si prefera sa-ti ramana in preajma.

De ce le faci pe plac?

Atunci cand cedezi in fata capriciilor copilului tau sau ale animalului preferat, o faci din diverse motive. Primul pas catre o atitudine ferma este sa analizezi aceste motive. Spui da’ cu prea mare usurinta si in orice situatie deoarece:

– confunzi dragostea cu slabiciunea de a oferi totul;
– esti obosita si nu mai ai energia sa te opui;
– nu vezi nimic gresit in capriciile celui mic ori ale patrupedului, luandu-le uneori ca pe un semn de mare inteligenta sau perseverenta;
– iti e jena de cei din jur, care privesc dezaprobator crizele’ de personalitate ale copilului

Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock
Mai multe articole