Saptamana 10 de sarcina

Ai intrat in saptamana 10 de sarcina? Desi inca nu este evident pentru toata lumea ca esti insarcinata, tu ai inceput deja sa iei in greutate. Iata la ce sa fii atenta in aceasta perioada.

Ce face embrionul in saptamana 10 de sarcina

Capul este acum jumatate din lungimea copilului tau. Fruntea este proeminenta si ofera spatiu pentru dezvoltarea creierului.

Majoritatea organelor exista si functioneaza impreuna, ca un sistem, chiar daca ele vor continua sa se maturizeze pana la sfarsitul perioadei de sarcina.

La sfarsitul acestei saptamani, nu-l vom mai numi embrion. Va fi, de acum, un adevarat fetus.

In rest, multa distractie. Copilul „inoata’ prin lichidul amniotic, inghite din cand in cand – nu te speria, asa trebuie! – si savureaza viata in micul sau paradis. Degetele, unghiute… este din ce in ce mai dragut.

Cat de mare este copilul tau? A mai crescut, are cam 5 cm si o greutate de circa 7 g.

Ce face mama in saptamana 10 de sarcina

Parca au mai slabit greturile matinale.
Volumul crescut al sangelui, face ca venele tale sa fie mai vizibile, mai ales pe sani si pe picioare.

A inceput sa se vada si cresterea in greutate. Sigur ca trebuie sa mananci bine, dar nu atat cantitativ cat calitativ. Important este aportul de substante nutritive necesare copilului.

Desigur, nici nu se pune problema de a continua cura de slabire in timpul sarcinii!

In acest moment, inca nu este evident pentru toata lumea ca esti insarcinata. S-ar putea sa fii nerabdatoare sa instiintezi pe toata lumea, dar s-ar putea sa ai nevoie de un timp sa te obisnuiesti tu insati cu ideea. Important este sa discuti foarte deschis toate aspectele sarcinii cu partenerul tau si cu ginecologul.

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 10 de sarcina

Daca ai efectuat primul examen ginecologic, probabil ca ai primit si rezultatele analizelor de sange si ai aflat daca esti imuna impotriva toxoplasmozei, sau a rubeolei.

De asemenea, va fi adus in discutie factorul Rh.

Daca nu ai imunitate impotriva toxoplasmozei:

  • Gateste bine carnea si spala cu atentie fructele si legumele crude.
  • Evita contactul cu fecalele pisicii – lasa ingrijirea pisicii in seama altcuiva, in special golirea litierei.
  • Serologia toxoplasmozei va fi efectuata in fiecare luna pana la termenul nasterii, pentru a te asigura ca nu te vei imbolnavi in timpul sarcinii.

Daca nu ai imunitate impotriva rubeolei:
Vei fi vaccinata dupa nastere, in timpul recuperarii in maternitate.

Factorul Rh este dat de prezenta pe suprafata globulelor rosii a unor lanturi proteice denumite antigene. (Exista mai multe tipuri de asemenea antigene.)

Exista mai multi membri ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai „recalcitrant' este tipul D. Daca, spre exemple, hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D, atunci ea va avea Rh pozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu au aceste antigene prezente, fiind Rh negative.

Problemele pot sa apara atunci cand mama are sangele Rh negativ iar fatul, Rh pozitiv. In mod normal, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatia materna.

Dar in anumite circumstante patologice sau provocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina, avorturi spontane, placenta adanc inserata, proceduri invazive precum amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale etc.), sangele fetal, purtator de antigene Rh, se poate amesteca cu sangele matern.

Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile, sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rh pozitive ale fatului, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh, distrugand hematiile incriminate.

La primul conflict, anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nu pot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul.

Mamele cu Rh negativ trebuie sa-si determine antigenul anti D lunar
, incepand cu luna a V-a de sarcina. La nastere, se mai face o determinare de antigen anti D si, in cazul in carerezultatul este negativ, in primele 72 de ore postpartum este necesara administrarea de imunoglobuline anti D, indreptate impotriva anticorpilor materni anti Rh, pentru a preveni izoimunizarea la o sarcina ulterioara.

Daca mamei nu i s-au administrat imunoglobulinele anti D, hematiile ramase in circulatia materna vor produce anticorpi anti D, iar in momentul cand o mama deja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata, apare pericolul ca fenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si cea materna sa se repete.

Daca acest lucru se intampla, hematiile fetale patrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid (numit anamnestic deoarece sistemul imunitar „tine minte' ca a mai fost vizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noi anticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnita purtatoare de antigene Rh.

Din nefericire pentru fat, anticorpii din generatia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversa placenta, atacand hematiile fatului si provocandu-i izoimunizare. Consecinta este anemia hemolitica a fatului, pana la complicatia cea mai redutabila, anasarca feto-placentara care, daca nu este surprinsa la timp, poate fi fatala pentru fat.

Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatele screeningului negative sunt candidate pentru terapia profilactica cu imunoglobuline anti-D, indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh.

Daca tatal copilului este si el Rh negativ, copilul nu va putea fi Rh pozitiv, deci nu va exista niciun conflict intre sangele sau si al mamei.

Ca sa-ti fie mai usor:
Chiar daca esti insarcinata, sunt multe activitati la care poti participa ca sa te mentii in forma. Chiar daca le-ai practicat inainte, trebuie sa intrebi medicul ginecolog daca mai sunt sau nu potrivite cu noua ta conditie.

In general, medicii obstetricieni recomanda mersul pe jos si inotul, pe care le poti practica (daca poti) pe intreaga durata a sarcinii.

Ce poate sa faca tatal in saptamana 10 de sarcina

Chiar daca a ajuns deja in saptamana 10 de sarcina, mama trebuie incurajata catre activitatile fizice. Ai putea sa faci echipa cu ea la mersul pe jos, inot, tenis, golf.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole