Saptamana 18

Ce face micutul
Lucrurile merg inainte. Oasele micutului tau incep sa se intareasca, maiales claviculele si oasele piciorelor.

Oscioarele urechii interne si nervul auditiv se dezvolta si, odata cu ele, auzul copilului. Trebuie sa fie fascinant ce aude el si foarte diferit de ceea ce auzim noi. Gandeste-te ca aude mereu bataile inimii tale.

Asa ca fii mereu calma. Este posibil sa reactioneze la zgomotele puternice din afara mediului intrauterin.
Se pare ca i s-au format chiar si amprentele digitale.

Cat de mare este copilasul tau? Are 18 cm in lungime si aproape 160 g in greutate.

Ce face mama
Te simti putin ametita, putin zapacita, putin „lesinata’? Este normal.

Ametesti daca te ridici brusc? Hipotensiune posturala, hipotensiune ortostatica sau hipotensiune ortostatica mediata neuronal. Suna savant, nu-i asa? Si este savant!

In momentul in care te ridici in picioare, o cantitate de sange se scurge in extremitatile inferioare ale corpului. Presiunea arteriala scade in partea sus, inclusiv in creier, de unde si ameteala.

Organismul compenseaza prin trimiterea unor semnale la nivelul inimii, pentru ca aceasta sa bata mai tare si vasele de sange sa se contracte. Daca aceste mecanisme nu se pun in miscare sau intarzie, apare hipotensiunea posturala.

Ceea ce trebuie sa stii este ca nu trebuie sa-ti faci probleme daca aceasta manifestare nu este grava, daca nu te pune in pericol de a te accidenta prin cadere.

Este bine ca orice om sa aiba in casa un tensiometru. Iar tu, mai mult ca oricine. Daca valorile tensiunii tale scad frecvent sub 90/60 si se mentin scazute, e bine sa intrebi medicul. In orice caz, nu te ridica brusc. Ia-o incet!

In alta ordine de idei, uterul tau a ajuns acum chiar sub ombilic.

Ce trebuie sa faca mama
Cu putin noroc, o ecografie ar putea sa dezvaluie acum sexul copilului tau. Daca nu, oricum sunt alte lucruri interesante de vazut. Sansele ca si tu sa intelegi ceva din ecograma au crescut considerabil.

Pare devreme, dar, daca te afli la primul copil, ai putea sa incepi sa te interesezi de un medic pediatru. In acesta privinta, sunt utile recomandarile prietenilor, dar nu strica sa ai tu o intrevedere cu fiecare „candidat’.

Informeaza-te asupra catorva lucruri importante: cat de ocupat este medicul, daca accepta sa fie sunat „la orice ora din zi si din noapte’, care sunt, in general, principiile sale in ingrjirea unui copil.

Ideea nu este ca trebuie sa gasesti un „doctor bun’, pentru ca este foarte greu, ca nespecialist, sa operezi cu asemenea calificative.

Ceea ce cauti este medicul si omul cu care sa te simti la largul tau, care sa-ti ofere ceea ce iti trebuie: fie o atitudine protectiva, linistitoare, fie un mod inteligent de a dezamorsa spaimele, fie o respingere fatisa a unor conceptii invechite, fie – de ce nu? – putin umor.

Totodata, este bine sa te preocupi si sa ai niste repere privind asistenta medicala de care micutul tau ar putea avea nevoie noaptea, in weekend sau in orice situatie de urgenta.

Ca sa-ti fie mai usor
Incearca sa faci ceea ce n-ai mai facut de mult: sa dormi putin peste zi. Daca lucrezi, gaseste-ti un loc linistit in care sa-ti poti intinde macar picioarele si sa inchizi ochii.

Daca ai posibilitatea, inchide-te pentru un sfert de ora in birou si roaga sa nu fii deranjata. La inceput, iti va fi greu sa adormi intr-un timp atat de scurt. Dar, prin exercitiu, o sa reusesti.

Ce poate sa faca tata
Daca mama se plange de o multime de lucruri, nu te panica, dar nu te arata nici insensibil. Trece prin stari emotionale specifice sarcinii. Ascult-o, da-i dreptate, incurajeaz-o. Nu vrea decat sa te simta aproape.

Incearca s-o ajuti cu programul de somn de peste zi, atunci cand sunteti acasa. Asigura linistea in casa, sau suplineste-o in anumite activitati.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole