Saptamana 28

Ce face micutul
Se deschid pleoapele si urechile. In plus, el incepe sa vada inca din uter, chiar daca nu distinge decat o lumina difuza.

Dar chiar si aceasta diferenta intre lumina si intuneric il ajuta sa se adapteze la ciclul zi-noapte.

In aceasta luna are loc o dezvoltare fara precedent a creierului si a sistemului nervos. Creierul isi continua dezvoltarea si este deja capabil sa asigure functionarea sistemelor vitale in afara uterului: el poate controla ritmul respirator, coordona contractiile tubului digestiv si regla temperatura corporala.

Maduva osoasa este acum capabila sa produca sange, iar rinichii elimina zilnic o cantitate mica de urina.

Simtul gustului este de asemenea dezvoltat. Alimentele pe care le consumi modifica gustul lichidului amniotic, prin urmare bebelusul se obisnuieste cu ele inca din uter.

In cazul sarcinii multiple:
Daca s-ar naste acum, micutii tai ar avea 90% sanse de supravietuire. Dar este mult mai bine sa aiba rabdare pana la termen.

Cat de mare este copilasul tau? Lungimea lui este de 36 cm sau ceva mai mult iar greutatea, de aproximativ 1100 g. In perioada care urmeaza, cresterea in lungime nu va mai fi la fel de spectaculoasa precum cresterea in greutate.

In mare parte, aceasta se datoreaza acumularii de grasime sub piele. Si din acest motiv este important ca nasterea sa aiba loc cat mai aproape de termen.

Ce face mama
Am ajuns in cel de al treilea trimestru de sarcina. Cum e? Greu, nu-i asa?
Uterul e inalt, se ridica la 7-8 cm deasupra ombilicului. Aproape ca-ti poti sprijini barbia pe el!

Tot felul de „sacaieli’ in aceasta perioada. Carcei, mancarimi, transpiratie, indigestii, arsuri, vene varicoase, hemoroizi… Mobilitate redusa, indicatii si contraindicatii… Toate trec!

Trebuie sa fi luat in greutate ceva intre 8 si 11 kg pana acum. Ceva mai mult, fireste, daca astepti gemeni.

In cazul sarcinii multiple:
Si mai multa greutate apasa pe oasele tale pelviene, pe vezica urinara si pe rect. Odihneste-te cat de bine poti. Fa bai calde si relaxeaza-ti picioarele pe un scaunel cand stai asezata

Ce trebuie sa faca mama
Poate stiai, poate nu, dar acum se pot recolta si in Romania celule stem din cordonul ombilical al noului-nascut. Aceste celule sunt nespecializate, dar poarta amprenta ADN a micutului. Ulterior, ele pot fi modificate in celule specifice unui anumit tesut si pot fi transplantate, la nevoie, copilului, dar si unei rude de gradul intai.

Daca vrei sa constiui acest depozit pretios, trebuie sa te adresezi unei firme specializate in in depozitarea si conservarea celulelor stem. Acesta este momentul optim, pentru ca nu poti sti exact cand se va naste copilul.

Vei primi documentele necesare, adica niste contracte pentru transportul special, analiza de laborator a sangelui si depozitarea lui. Citeste cu atentie contractele si, daca esti de acord cu conditiile, semneaza-le si returneaza exemplarele furnizorului.

Vei primi ulterior un kit de recoltare pe care il poti pastra la temperatura camerei, deci poti sa-l tii in bagajul pentru maternitate. Nu-l lasa medicului pentru ca, in cazul in care, din motive neprevazute, medicul nu va fi prezent la nastere, sa nu ratezi operatiunea.

Recoltarea va fi facuta de medicul care asista nasterea. Operatia dureaza 1-2 minute si nu prezinta niciun fel de pericol, deoarece ea va avea loc dupa nastere. Sangele va fi depozitat la frigider, in conditiile in care se depoziteaza in mod obisnuit orice proba de sange.

Cat mai repede dupa nastere, cineva trebuie sa anunte telefonic firma contractanta care se va ocupa de preluarea in conditii tehnice specifice a sangelui recoltat.

Ca sa-ti fie mai usor:
Ziua nasterii pare , inca, departe, dar nu se stie niciodata. Fii pregatita.
Asigura-te ca ai toate numerele de telefon necesare: ale tatalui, ale medicului, ale altor persoane de nadejde care te-ar putea duce, la nevoie, la spital.

Pregateste-ti un minim bagaj pe care sa-l iei cu tine, ca sa nu stai atunci sa-l faci. Nu trebuie sa-ti aduni in ultima clipa de prin casa periuta si pasta de dinti, sapunul, peria de par… Ar fi bine sa ai un rand special pregatit in bagaj.
Nu-ti face un singur plan de actiune. Trebuie sa ai mai multe variante, pe care sa le cunoasca toti cei implicati.

Ce poate sa faca tata
Evident ca vei fi coautor la planurile de urgenta.

Ai grija sa poti fi gasit in orice moment in aceasta perioada. Chiar daca esti in cea mai importanta sedinta din viata ta, lasa instructiuni sa fii contactat in acest caz cu totul special.

Daca natura serviciului tau o impune, fa toate aranjamentele ca cineva sa te poata inlocui in cel mai scurt timp, daca esti nevoit sa pleci pe neasteptate.

Ai grija sa nu pleci cu telefonul descarcat. In rest, rabdare!
Nu uita de masajele acelea minunate, mai ales la picioare care sufera atata in ultima vreme!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole