Sarcina si sexul

Esti o mamica in de­venire sau tocmai ai dat nastere unui bebelus? Atunci trebuie sa recunosti ca nu putine au fost momentele in care ai simtit nevoia sa primesti, pe loc, raspunsuri legate de schim­barile resimtite de corpul tau si de situa­tiile nou venite, la pachet, cu statutul de femeie insarcinata.

Un astfel de subiect controversat este, cu siguranta, si sexul in pe­ri­oada celor 9 luni, iar controversa por­neste de la faptul ca in cultu­ra si educatia noastra exista o ten­dinta generala de disociere a ima­ginii femeii insarcinate, de sex.

In ciuda acestor idei raspandite peste tot in lume, medicii dau verdictul: se­xul in perioada sarcinii nu pre­zinta, de obicei, riscuri.

Singura conditie este ca in cele noua luni de sarcina sa nu apara complicatii. Din acest motiv, cea mai si­gura varianta este ca viitorul cuplu de parinti sa se adreseze medicului specialist.

Acesta o va supune pe ma­mica unor serii de analize spe­ci­fice si, in functie de rezultatul acestora, le va spune tinerilor daca este sau nu in regula sa faca sex.

Cu toate acestea, multi dintre vii­to­rii parinti continua sa fie reti­centi la ideea de a face sex in pe­ri­oada sarcinii.

Gandul ca in burtica ma­mei creste un copil care ar putea fi ranit in timpul actului sexual este de neconceput; drept ur­ma­re, vii­torii parinti prefera sa se ab­tina pentru a evita posibilele riscuri.

Sexul nu este un pericol daca sarcina decurge normal. Fatul este in siguranta, fiind protejat de lichidul amniotic si de muschii uterini.

Nu-mi place cum arat
Forma fizica este un alt motiv pentru care viitoarele mame isi fac griji cand vine vorba despre sex. Inca din primele luni de sarcina, corpul trece prin transformari profunde, care o determina pe vii­toa­rea mamica sa se simta mai putin dorita, nea­trac­tiva.

In primele luni, unele femei fac cunostinta cu starile de greata si de oboseala accentuata, sanii devin mult mai sensibili, nevoia de a urina este resimtita mai des, iar schimbarile hormonale determina o scadere a dorintei erotice. In aces­­­te conditii, cine mai este in sta­­­re sa se gandeasca la sex?

Incepand insa cu al doilea tri­mes­tru de sarcina, lucrurile incep sa intre pe un fagas normal pentru ca tulburarile dispar, iar riscul unui avort spontan este eliminat. Pe par­cursul acestor luni, organele genitale sunt mai sensibile si mai re­cep­tive la stimulii sexuali.

Motivele pro-sex pre­zentate de medicii obs­tetro-ginecologi sunt in­tarite si de sfaturile psiho­logilor. Ei scot in evidenta faptul ca aceasta perioada delicata poate fi depasita usor de cei doi viitori pa­rinti daca exista co­municare.

Femeia gravida are mare nevoie de sprijinul si intele­ge­rea par­te­nerului, care ar trebui sa fie alaturi de ea in fiecare etapa. Orice femeie simte nevoia sa i se spuna ca este iubita si dorita, iar o viitoare mama – cu atat mai mult.

Posibilele complexe legate de kilogramele in plus si de corpul de­venit peste noapte neatractiv pot fi usor depasite daca exista in­telegere din partea partenerului si… putina imagi­na­tie.

O lenjerie de noap­te deosebita, o ci­na romantica la lumina lumanarilor, cuvinte sau mangaieri tandre sunt cateva dintre numeroasele trucuri la care pot apela ambii parteneri pentru a intra in dispozitia necesara unei nopti de dragoste.

Page: 1 2

Mai multe articole