Sex în sarcină – ce îi preocupă pe mami și tati

Foarte mulți dintre viitorii părinți sunt preocupați de efectele pe care le are asupra dezvoltării și sănătății bebelușului sexul în sarcină. Fiecare situație este diferită, iar riscurile trebuie discutate cu medicul care are în supraveghere viitoarea mămică. Ce îi preocupă pe viitorii părinți legat de sexul în sarcină?

Raporturile sexuale pot induce un avort

Avorturile la începutul sarcinii nu sunt cauzate de raporturi sexuale, ci survin ca urmare a unor anomalii cromozomiale sau a altor probleme de dezvoltare a sarcinii. Dacă sarcina decurge bine, sexul în sarcină nu cauzează avortul.

Bebelușul ar putea fi lovit

Chiar și cei mai educați dintre părinți au o strîngere de inimă gândindu-se că în timpul actului sexual, bebelușul ar putea fi lovit. El este însă protejat de lichidul amniotic și de mușchiul uterin. Penisul partenerului nu poate lovi copilul, iar faptul că mama simte bebelușul mișcându-se după ce ea a avut un orgasm este cauzat de reacția fătului la bătăile inimii tale (modificate simțitor) și nu de une ventual disconfort.

Cât de sigur este sexul oral

În mod normal, sexul oral este sigur în sarcină – dar există riscul ca partenerul să sufle aer în vagin și ca acele bule de aer să producă o embolie gazoasă – condiție care pune în pericol bebelușul și mama. Riscul este foarte mic, dar el există! Sexul anal este contraindicat în sarcină, căci riscul de infecții este mult mai mare.

Folosirea prezervativului

Expunerea la infecții cu transmitere sexuală în sarcină implică foarte multe riscuri pentru bebeluș și poate induce nașterea prematură, defecte congenitale sau chiar întreruperea sarcinii în evoluție. În ultima parte a sarcinii, multe cupluri folosesc prezervativul, pentru a preveni declanșarea travaliului prematur. Nu există indicii că latexul ar putea afecta în vreun fel bebelușul.

Când este contraindicat să faci sex în timpul sarcinii

  • Dacă ai suferit unul sau mai multe avorturi spontane sau ai născut prematur
  • Dacă ai scurgeri vaginale sau de lichid amniotic sau sângerări
  • În caz de de defecte de inserție a placentei (placenta praevia)
  • În caz de cervix ‘incompetent’ (slăbit și dilatat prematur, ceea ce crește riscul de naștere prematură și avort)

foto Shutterstock

Mai multe articole