Sfaturi utile pentru masajul bebelusilor

Pentru bebelusi, atingerea poate insemna foarte multe lucruri si daca exista o cale de a folosi atingerea pentru a calma, alina si rasfata bebelusul, aceasta este prin masaj.

Masajul ajuta la stabilirea unei legaturi puternice si pozitive cu bebelusul si in plus are o multitudine de bebeficii pentru micutul tau.

Ce beneficii are masajul bebelusilor

Intareste dezvoltarea psihologica si sociala – stimularea simtului tactil al bebelusului are un efect pozitiv asupra dezvoltarii sale psihologice si sociale. In plus, ajuta la stabilirea uneu legaturi puternice cu parintii.

Elibereaza stresul si relaxeaza muschii – mesajul elibereaza stresul bebelusului prin eliberearea de oxitocina, supranumit si „hormonul fericirii' si scaderea nivelurilor de cortisol supranumit si „hormonul stresului'.

Stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste dezvoltarea motrica.

Ajuta bebelusul sa doarma mai bine – bebelusii care bebeficiaza de masaj inainte de culcare, produc mai multa melatonina, un hormon care regleaza somnul, si astfel se bucura de un somn mai bun si mai linistit.

Masajul imbunatateste ciruculatia si scade nivelul de discomfort cauzat de gaze sa aciditate, congestie sau dureri dentare.

Ajuta mamele in lupta cu depresia post-natala. S-a constatat o imbunatatire a starii emotionale a mamelor care isi maseaza bebelusii cu regularitate.

Sfaturi practice pentru masajul bebelusilor

  • Masajul trebuie sa dureze 5 minute pentru un nou-nascut. Dupa prima luna se poate creste treptat la 10 min insa masajul nu trebuie sa dureze mai mult de 20 de minute.
  • Masajul bebelusului sse recomanda sa fie facut inainte de baita. Uleiul de masaj astupa porii, ceea ce face pielea bebelusului mai predispusa la iritatii si eczeme.
  • Temperatura optima din camera in care se face masaj trebuie sa fie in jur de 25 de grade Celsius.
  • Incepe masajul cu bebelusul culcat pe spate deoarece contactul vizual cu mama induce bebelusului o stare de relaxare si amplifica efectul terapeutic al masajului.
  • Miscarile cu care masezi picioarele trebuie sa fie foarte blande si se incep de la sold spre laba piciorului si inapoi.
  • Miscarile cu care masezi abdomenul trebuie sa fie circulare, in sensul acelor de ceas, in timp ce pentru masajul pieptului se fac miscari care coverg catre zona inimii si care au rolul de a ameliora disconfortul creat de gaze in stomac, imbunatatind digestia.
  • Pentru brate, specialistii recomanda asa-numitele miscari de prosop – cuprinde bratul celui mic cu palmele si du mainile in directii opuse, ca si cand ai stoarce un prosop.
  • Pentru spate, se efectueaza miscarile de masaj cu palmele tinute paralel, dinspre zona dorsala inspre ceafa, de-a lungul coloanei, dar nu direct pe coloana si fara a apasa. Nu se maseaza coloana vertebrala a bebelusului!
Mai multe articole