Simbolurile Craciunului

Indiferent ca il cheama Santa Claus, Pere Noël, Sinterklaas sau Mos Craciun, veselul batranel burtos, cu barba alba, care imparte cadouri copiilor in fiecare an aduce lumina si bucurie in sufletele tuturor.

Insa aceasta sarbatoare sfanta a Craciunului, cu mirosul specific de brad si cozonac, reuneste traditii, credinte si obiceiuri diferite pe intregul mapamond.

De exemplu, finlandezii cred ca Mosul ar locui la Korvatunturi, in partea de nord a tarii lor si ii trimit scrisori acolo.

In Finlanda, in nordul tarii, exista si un parc de distractii numit Christmas Land, unde copiii care vin sa-l viziteze pe Mos se pot juca in voie cu spiridusii.

In tarile nordice, Mosul vine cu sania trasa de reni, in timp ce in tarile cu clima calda, vine pe placa de surf si lasa cadouri copiilor cuminti sub brad.

Cine este Mos Craciun?
Povestea lui Mos Craciun este strans legata de Sfantul Nicolae, ce a trait in secolul al IV-lea in Asia Mica (Turcia de azi).

Parintii acestuia au murit in timpul unei epidemii, lasandu-i averea considerabila a familiei micutului Nicholas.

Acesta a folosit-o pentru a ajuta oamenii saraci si suferinzi. Datorita generozitatii sale, a devenit Episcop de Myra, insa din pricina credintei sale crestine, romanii l-au exilat si l-au intemnitat.

Imaginea sa de protector al copiilor a fost creata dupa moartea acestuia.

Cu timpul insa, de la imaginea Sfantului Nicolae s-a trecut la cea a veselului Mos Craciun. Asocierea dintre Mos Nicolae si Mos Craciun se datoreaza imigrantilor olandezi din America.

La New York, in 1882, Clement Clarke Moore a scris o poezie pentru copii sai intitulata O vizita de la Mos Nicolae’, infatisandu-l ca pe un batranel gras.

De-a lungul anilor, infatisarea Mosului s-a tot schimbat, dar imaginea pe care i-o stim noi azi a devenit cunoscuta prin reclama creata pentru compania Coca-Cola in anul 1931.

Despre Mos Craciun se spune ca traieste, impreuna cu sotia sa, la Polul Nord, unde tot timpul anului construieste jucarii, ajutat de spiridusii sai. Acolo si primeste scrisori de la copii.

In Ajunul Craciunului, incarcat de jucarii, Mosul zboara cu sania trasa de reni si se opreste la casa fiecarui copil; coboara pe horn si lasa cadourile, iar cand are timp, mananca prajituri si bea lapte – puse special pentru el de copii.

Simblouri pagane
Exista insa si o multime de obiceiuri pagane, cum ar fi arderea unui butuc sau impodobirea bradului care s-au strecurat in mijlocul acestei sarbatori.

Butucul care arde toata noaptea de Craciun (Christklots). In Germania, arderea acestuia are rolul de a apara casa de nenorociri in anul care vine. In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de Buche de Noël, iar in Anglia, de Yule Log.

 

Page: 1 2 3

Mai multe articole