Singur acasa…

Timpul trece destul de repede, copilul tau creste vazand cu ochii, iar tu ramai in fata unor alegeri dificile. Ce faci atunci cand copilul trebuie sa ramana singur acasa?

Probabil dupa ce a inceput scoala si tu ai fost unul dintre copiii care aveau o cheie atarnata la gat. „Imi amintesc prima data cand am ramas singura acasa: am rascolit toate dulapurile, am cautat in toate sertarele, m-am jucat pana cu cinci minute inainte de a veni mama, cand mi-am deschis caietul si am inceput sa-mi fac temele.’
(Mihaela, 38 ani).

Suna cunoscut? Totusi experientele pe care le puteai incerca erau limitate. Televizorul nu reprezenta o optiune la momentul respectiv si internetul era demn de literatura SF. Vei spune ca era mai putin periculos.

Poate, desi copiilor nesupravegheati pe strada li se pot intampla mai multe decat copiilor care petrec prea mult timp in fata calculatorului. Totusi, copilul tau a ajuns la varsta la care esti tentata sa-l lasi singur acasa, bunicii sunt departe, o bona este o investitie destul de serioasa. Ce-i de facut? Gaseste solutiile in cele ce urmeaza.

La sase ani, copilul este destul de mare pentru a putea prelua cateva dintre responsabilitatile din casa.

Responsabilizeaza-l!
Daca copilul tau are peste sase ani, ai putea sa-l lasi sa curete un colt al casei sau sa ajute la sortarea hainelor murdare, spalarea zarzavaturilor pentru cina, sa ude plantele, sa hraneasca animalele sau sa faca o serie de activitati simple in gradina.

Responsabilizarea este un pas important in drumul catre independenta lui, sarcini simple il pot face sa se simta responsabil, folositor, iar pe tine, chiar daca l-ai supraveghea la inceput si poate ai avea nevoie sa faci un efort de rabdare pana cand esti convinsa ca a inteles ce are de facut, te-ar putea ajuta la treburile gospodaresti.

Copiilor le place sa se simta utili, asa ca nu-ti fie teama sa-i dai diverse sarcini de indeplinit. In plus, timpul muncit ar fi petrecut impreuna cu tine. De asemenea, aceste sarcini pot fi dublate de perioade scurte de timp in care tu lipsesti de acasa, iar cand te intorci poti sa-i evaluezi munca depusa cat timp a fost singur.

Atat tu, cat si sotul tau aveti sperante mari, vise si asteptari de la copilul vostru. Ele s-ar putea sa nu coincida cu ale lui la acest moment, iar daca voi toti ati ramas singuri acasa la varsta lui, nu este obligatoriu ca el sa poata rezista provocarii.

Daca ti se pare ca fiul tau nu este inca pregatit, fa tot posibilul pentru ca el sa nu ramana singur acasa. Se va simti parasit, va fi furios pe voi.

60% dintre copiii lasati singuri acasa au incercat ceva interzis’: jocul cu focul, cautarea prin sertare, epuizarea stocului’ de dulciuri.

Dezvoltarea copilului si personalitatea lui
Exista copii care sunt foarte pasionati de detalii, altii pot fi absorbiti de o activitate si uita de ce mai au de facut. Cand esti impreuna cu el, poti oricand sa-i reamintesti, dar daca este singur, ai putea sa creezi o retea de siguranta. Unii copii se simt confortabil singuri, altii prefera sa nu ramana prea mult singuri sau sunt destul de tematori.

Semnele iti vor fi oferite chiar de copilul tau, trebuie doar sa observi, sa discuti si sa asculti, raspunsurile vor veni. Daca copilul tau este atasat de tine si suporta o discutie cu tine pe tema ramasului singur acasa, ceea ce trebuie sa-i explici este ca te vei intoarce, iar ca atata timp cat esti plecata el are de indeplinit cateva sarcini.

Mesaje culturale
In cultura noului secol exista tot mai des convingerea conform careia copiii ar trebui sa se descurce mai mult singuri, sa invete sa iasa din diverse incurcaturi pe cont propriu, iar acest fapt se intampla, probabil, din cauza numarului mare de parinti care muncesc, a alternativelor nesatisfacatoare de ingrijire a copilului.

Oricat de promovata ar fi lasarea copiilor acasa incepand cu o anumita varsta, decizia ta nu ar trebui influentata cultural, prezenta ta sau a unei rude alaturi de copil inseamna grija, atentie, dragoste. Copil nu va avea parte de acestea intr-o colectivitate cum ar fi cresa sau gradinita. Asadar, gandeste-te bine!

 

Page: 1 2

Mai multe articole