Solutii pentru camera copilului

Iti prezentam cateva idei nastrusnice pentru a-i decora cu multa dragoste camera micutului tau.

Desi hainutele copiilor reflecta gusturile parintilor, (cel putin cand copiii sunt mici) in amenajarea camerei juniorului se recomanda sa se tina seama si de preferintele copilului. Mai mult decat atat, poate fi foarte interesanta implicarea copiilor in decorare – prezentandu-le alternative dintre care sa le fie usor sa aleaga. Copiii apreciaza cand sunt tratati cu interes, oricat de mica ar fi contributia lor. Amenajarea nu trebuie sa fie costisitoare si sa permita modificari ulterioare, dat fiind ritmul de crestere al celor mici.

Cum sa fie? Cea mai buna solutie in a incepe amenajarea camerei copilului este sa te gandesti care va fi destinatia camerei, cum va fi folosita mai mult si de abia apoi sa incepi sa iti imaginezi cum va arata. Va fi un simplu dormitor, dormitor si loc de joaca, sau loc de studiu in acelasi timp?
Toate aceste activitati vor reprezenta date de pornire in deciziile ce vor fi luate.

Tema preferata. Exista doua alternative majore in decorare: prima, mai „scenografica’, iar a doua mai simpla, dar foarte amuzanta. Varianta scenografica consta in alegerea unei teme preferate – un personaj de desene animate, un cadru specific basmului preferat etc – nu trebuie ales neaparat personajul principal al ultimului film pentru copii, aparut in cinematografe, deoarece, cu timpul, acest element «de moda» se depreciaza.

Distractiv. A doua varianta, cea simpla, in care obiectele de mobilier amuzante (transformate poate in jucarii la o scara mai mare) dau viata intregului spatiu, stimuland imaginatia copilului si prin aceasta, dezvoltandu-i creativitatea. Un aport important il au culorile care se recomanda sa fie vesele si chiar variate. Cadrul devine neutru, obiectele in sine devin atractive si au un rol preponderent in decorare. Astfel, obiectele de mic mobilier, dincolo de latura practica, devin obiecte decorative in sine, adevarate jucarii amuzante.

Pardoseala. In cazul in care camera copilului este si loc de joaca, o atentie deosebita trebuie acordata pardoselii, mai ales in cazul in care copiii sunt dedicati diverselor mestesuguri. De-a lungul timpului, nenumarati copii s-au jucat pe pardoseala de lemn, dar alege mai degraba un material putin mai moale, precum mocheta sau cauciucul in culori vesele, speciale pentru copii.

Mobilierul. Se gasesc multe obiecte de mobilier special create pentru copii. Multi parinti opteaza pentru adaptarea mobilierului obisnuit pentru adulti camerei copilului. Un dulap sau un raft de carti aduse dintr-o alta incapere a locuintei sau cumparate noi pot fi improspatate cu un strat nou de vopsea in culori vesele.

Peretii. In amenajarea camerei copilului, cuvantul-cheie este „flexibilitate’. Gusturile copiilor sunt intr-o continua schimbare, de aceea nu este recomandat sa investesti intr-un tapet costisitor. Acelasi lucru este valabil si in cazul culorilor. In cazul variantei scenografice, cu greu te vei abtine ca incaperea sa nu devina suportul unor fresce ce ilustreaza tema aleasa.

Locul de studiu. La fel cum si tie, ca parinte, iti este comod sa ai un loc de lucru amenajat in casa, pentru momentele cand lucrezi acasa, si copiii au nevoie de un loc amenajat pentru pregatirea temelor. Astfel, trebuie aranjat un loc destinat exclusiv studiului, cu o lumina favorabila pentru citit si scris si cu un scaun confortabil care ofera un bun sprijin spatelui. Desigur, pregatirea temelor se poate face si pe masa din bucatarie, numai ca amenajarea unui loc destinat studiului, situat in camera copilului, este o buna modalitate de a forma deprinderea de a lua studiul in serios. Asadar, investeste intr-un birou pentru copii!

Concluzia arhitectului: Trateaza amenajarea camerei copilului ca pe orice alta camera din locuinta, dar nu uita ca persoana pentru care decorezi isi va schimba gusturile. Solutia este flexibilitatea; cu cat mai mult efort vei depune in asortarea obiectelor cu tema aleasa, cu atat mai mult vei avea de lucru in a schimba.

Text: Arhitect Claudiu Runceanu; Foto: arhiva Edipresse.

Mai multe articole