„Nu vorbi cu mâncarea în gură! Nu ai voie la televizor! Nu te şterge pe haine!'… De câte ori pe zi îi spui NU copilului tău? Chiar dacă tu o faci din dragoste, rişti să-i transformi viaţa într-un şir nesfârşit de interdicţii.
Tu îi spui 'nu' pentru că îl iubeşti şi îi vrei binele. Departe de a vedea asta, el se simte nedreptăţit şi revoltat. Dacă sunt la ordinea zilei, refuzurile şi dezaprobările pot crea mari probleme între tine şi copil. Dar, din fericire, există suficiente propoziţii care nu încep cu 'nu'.
1. Nu face risipă de interdicţii şi restricţii
Când îi spui că ba nu are voie să facă una, ba alta, copilul va ajunge să simtă că nu are voie să facă nimic. Dă-i senzaţia de libertate şi păstrează refuzurile doar pentru când sunt absolut necesare. Dacă reacţionează cu smiorcăituri, plânsete şi supărări, păstrează-ţi calmul şi nu ţipa la el. Explică-i de ce răspunsul e 'nu' şi nu 'da'. Argumentele tale îl vor mai potoli.
2. Cere-i timp de gândire
Vă aflaţi într-un magazin şi el vede un joc pe care spune că îl vrea neapărat, dar tu nu-ţi poţi permite să i-l cumperi. Ce e de făcut? Dacă îl refuzi direct, rişti să-ţi facă o scenă chiar acolo. Mai degrabă spune-i că te mai gândeşti sau că trebuie să vorbeşti cu soţul. Sau că îl va primi de ziua lui. Acasă vei putea să analizezi mai bine aceste variante şi vei decide dacă trebuie şi poţi să-i faci pe plac. Atenţie! Nu îl amâna, pentru ca apoi să te faci că ai uitat. Altfel, metoda cu timpul de gândire va deveni curând nefolositoare.
3. Fă-i o altă ofertă
Copilul poate cere multe lucruri pe care tu nu poţi sau nu vrei să i le dai. Soluţia e să îi faci o contraofertă care să îl atragă. Dacă, de exemplu, ţine neapărat să aibă un căţeluş, iar tu nu vrei acest lucru, poţi să-i iei un alt animal mai mic care îi place – o pisică, un peruş sau peştişori.
Drept alternativă la uitatul la televizor, oferă-i ieşitul cu bicicleta sau lasă-l să-şi cheme un prieten ca să se joace împreună. Trebuie doar să găseşti alternative.
5. Nu transforma interdicţia în tentaţie
Copiii descoperă lumea pas cu pas şi dispun de o curiozitate nelimitată. Când îi spui de ce nu are voie să facă un anumit lucru, abia îi trezeşti curiozitatea. Îl va încerca pentru a vedea ce se petrece. Mai degrabă explică-i exact ce se întâmplă sau chiar arată-i, dacă se poate.
Obişnuieşte să se apropie cu inconştienţă de caloriferul fierbinte sau de aragaz? Faceţi acest lucru împreună. Ia-i mâna în a ta şi apropiaţi-vă de foc, atât cât nu e periculos. Se va convinge că, într-adevăr, frige şi că trebuie să se ferească de foc pe viitor.
6. Foloseşte lauda pentru a-l motiva
Cel mai uşor e să-l determini să facă ce vrei tu din proprie iniţiativă. Recompensează-l când îşi face ordine în cameră sau se spală seara pe dinţi fără să te rogi de el. Arată-i că nu e nevoie să te ‘şantajeze pentru a obţine ce vrea, ci că poate să primească aceste lucruri dacă respectă ceea ce îi spui.
7. Rămâi consecventă
Acum îi spui 'nu', iar în clipa următoare te răzgândeşti şi îi spui da? Atunci să nu te miri dacă nu va mai ţine cont de spusele tale. Consecvenţa este unul din secretele reuşitei. Încearcă să cazi de acord cu soţul tău în privinţa lucrurilor care îi sunt permise copilului şi să nu vă contraziceţi în comportament. Oricât de fierbinţi sunt rugăminţile lui, dacă aţi luat o hotărâre, mergeţi cu ea până la capăt.
Cum să îi spui NU:
- Când îi interzici ceva, explică-i de ce e rău să facă respectivul lucru.
- Ascultă-l când vrea să-şi apere punctul de vedere. Poate că argumentele lui sunt cu adevărat bune şi atunci trebuie să-i dai dreptate.
- Spune-i clar ce aştepţi de la el, dar foloseşte un ton blând, prietenesc.
- Nu 'negocia' cu el – se va obişnui cu asta.
- Nu i-o reteza niciodată cu replici de genul 'Nu ai voie să faci asta pentru că aşa spun eu' sau 'Taci şi fă cum ţi-am zis!'.
- Argumentele tale atunci când îi refuzi ceva nu trebuie să se transforme în scuze.
- Nu fi prea autoritară. Autoritatea excesivă se poate transforma într-o problemă de comunicare.
Text: Libertatea pentru femei
Foto: shutterstock.com