Cunoașterea stadiilor dezvoltării copilului este importantă pentru a-l putea ajuta pe cel mic să acumuleze informații și să deprindă abilități necesare pentru etape de vârstă în care se află. Uite care sunt stadiile dezvoltării copilului și de ce să ții cont când îi propui anumite activități, pentru a nu-l plictisi sau frustra.
0-2 ani
Primii doi ani din viață copilul se află în stadiul ‘motrico-senzorial’ – dezvoltarea lui ține mai mult de simțuri și corp. Cel mic explorează lumea cu instrumentele de care dispune: gustă, pipăie, miroase și cunoaște lumea prin încercare și eroare. În primii doi ani, copilul dezvoltă o inteligență practică, care depinde de abilitatea părinților de a-i lăsa loc pentru explorări, în condiții de siguranță, desigur. Uite câteva jocuri care simulează dezvoltarea copilului la această vârstă.
2-6 ani
Acesta este stadiul pe care specialiștii în dezvoltarea copilului îl numesc ‘preoperator’. În decursul acestei perioade, copilul își dezvoltă comportamente pe care le imită și exprimă ceea ce trăiește prin jocuri simbolice. El continuă să exploreze și experimenteze, dar începe să pună multe întrebpri, face ipoteze, învață observând și imitând. Nu poate analiza în detaliu situații și nu face încă distincție între lumea reală și cea imaginară.
7-11 ani
Aceasta este etapa pe care specialiștii o numeasc cea a ‘operațiunilor concrete’. Gândirea copilului se descentralizează, devine obiectivă. Copilul învață să judece ceva mai în ansamblu, nu numai punctual și devine mult mai preocupat de stabilirea de relații sociale.
foto Shutterstock