Este sau nu este normal sughițul la bebeluși? Părerea experților

Cercetătorii britanici au scos de curând la iveală un lucru extrem de important despre sughiț.

În urma unor studii efectuate de oamenii de știință de la University Collage din Londra, Marea Britanie, s-a constatat că sughițul are un rol esențial în dezvoltarea optimă a creierului nou născuților. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul sughițului sunt declanșate trei tipuri de unde electromagnetice care contribuie la reglarea respirației.

„Motivul pentru care adulții sughiță nu este complet elucidat, dar ar putea avea legătură cu creşterea, dat fiind faptul că au fost depistate mişcări specifice sughiţului în rândul fetuşilor de 9 săptămâni, în perioada sarcinii', a spus doctorul Kimberley Whitehead, unul dintre coordonatorii studiului, potrivit mediafax.ro.

Sughițul este crucial în primele zile de viață

În timpul studiului, bazat pe scanările creierului bebeluşilor născuţi la termen, la 30 – 42 de săptămâni de sarcină, activitatea creierului a fost monitorizată cu sensori aplicaţi pe torace. Contracţia diafragmei, provocată de sughiţ, a corespuns cu un puternic val de unde electromagnetice la nivel cerebral. Mai exact în cortex, adică în partea frontală a creierului. Oamenii de știință tind să creadă că un al treilea val este legat de sunetul sughiţului în sine, împreună cu senzaţia contracţiei diafragmei.

Doctorul Lorenzo Fabrizi, coordonatorul principal al studiului, este de părere că sughiţul îl poate ajuta pe bebeluş, în primele zile de viață, să înveţe cum să-şi gestioneze respiraţia, pentru ca, mai apoi, aceasta să poată fi controlată voluntar prin mişcarea diafragmei în sus şi în jos.

„La naștere, circuitele care procesează senzaţiile corpului sunt insuficient dezvoltate. Așadar, punerea la punct a unei astfel de reţele este un punct crucial în dezvoltarea nou-născuţilor', a spus dr. Lorenzo Fabrizi.

Mai multe articole