Suplimentele de calciu in timpul sarcinii. Alimentele cele mai bogate in calciu

Pe perioada sarcinii, corpul tau va face tot ce ii sta in putere sa hraneasca si sa dezvolte bebelusul. Iar atunci cand e nevoie, el va lua din calciul tau, din oasele si dintii tai, pentru a le da celui mic.
Daca vrei sa iti pastrezi sanatatea oaselor si a dintilor, e important sa iti iei aportul necesar de calciu in fiecare zi, pentru ca bebelusul sa se poata dezvolta sanatos.

Pentru ce este esential calciul

In plus fata de dinti si oase, la dezvoltarea carora ajuta enorm, calciul mai e responsabil si de mentinerea unei bune circulatii a sangelui si a dezvoltarii muschilor. Calciul ajuta sistemul nervos sa trimita impulsuri de la creier catre restul corpului.

Necesarul de calciu in timpul sarcinii

Organismul nu poate sintetiza calciul, asa ca e necesar sa iti iei aportul din mancare si din suplimentele alimentare.

Cand esti insarcinata, poti incerca sa iei 1000 mg de calciu pe zi, insa obtine acordul medicului inainte de a lua calciu sub forma de suplimente.

Care sunt alimentele cele mai bogate in calciu

  • 250 g iaurt: 415 mg
  • 42 g mozzarella partial degresata: 333 mg
  • 85 g sardine (la conserva, cu oase): 325 mg
  • 225 ml lapte integral: 277 mg
  • 100 g branzica de vaci: 83 mg

E foarte important ca, odata cu suplimentul de calciu, indiferent ca-l iei sub forma sintetica sau din alimente bogate in calciu, sa iei si vitamina D, care ajuta la asimilarea calciului in organism.

Iei suplimente de calciu? Nu mai mult de 500 mg odata

Daca ti s-a recomandat sa iei supliment de calciu zilnic, chit ca vei lua 1000 mg pe zi, nu il lua pe tot odata.
Imparte doza de calciu din ziua respectiva in mai multe momente, deoarece corpul poate absorbi doar 500 mg de calciu odata.

Alaptarea cere si ea supliment de calciu

E necesar sa continui sa suplimentezi aportul de calciu si dupa ce nasti.
In perioada cand alaptezi, studiile arata ca poti pierde intre 3%-5% din masa osoasa, deoarece iti pierzi calciul prin lapte.

Din fericire, daca ai grija sa mananci alimente bogate in calciu si sa iei suplimentele recomandate de medic, ar trebui sa iti recapeti ce ai pierdut in 6 luni de la intarcarea bebelusului.

Atentie! Prea mult calciu poate cauza complicatii precum pietre renale sau poate preveni organismul sa absoarba minerale precum zinc sau fier.
In timpul sarcinii nu lua mai mult de 2500 mg de calciu pe zi, iar inainte de orice schimbare consulta-te cu medicul tau.

Sursa: webmd.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole