Nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la unele alimente pe care le găsim cu ușurință în orice magazin sau supermarket și care sunt nocive pentru cei mici.
Se întâmplă uneori, din grabă sau neatenție, ca părinții să omită să citească etichetele alimentelor pe are le cumpără pentru copil, gândindu-se că dacă se află printre produselor dedicate exclusiv celor mici nu au să le facă rău. Dar nutriționiștii spun că nu este întotdeauna așa.
De la anumite iaurturi pentru copii, la piureurile la borcan gata preparate, jeleuri sau chipsuri, sunt multe produse care le pot crea probleme minorilor. Experții în nutriție asociază produsele nocive pentru cei mici cu afecțiuni precum gastrite, colite, diverse alergii, probleme cardiovasculare, obezitate sau chiar cancer. Mai mult, aceste produse reprezintă un pericol și pentru adulți.
„Sunt periculoase pentru copii, dar şi pentru adulţi‘, atrage atenţia Liana Conţiu, nutriţionist- dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară, citată de adevărul.ro.
Care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le dăm copiilor
Liana Conţiu spune că produsele „light’, iaurturile cu fructe și mezelurile sunt în fruntea listei de produse ce le pot face rău celor mici dacă le consumă frecvent.
- Mezeluri
Nutriționista a explicat că majoritatea mezelurilor reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate pentru că „fie că vorbim de salamuri, parizer, cârnat, toate sunt compuse mai mult din aditivi decât din carne’.
- Produsele light – fără grăsimi sau zahăr
„Subtituenţii ca aspartamul, de exemplu, sunt foarte periculoşi. Chiar dacă „nu ne îngraşă', ne îmbolnăvesc’ – a precizat Liana Conțiu.
Aspartamul (notat pe lista de ingrediente cu E 951) face parte din categoria îndulcitorilor chimici (artificiali). Iar experții în sănătate susțin că, pe termen lung, consumul în cantităţi mari a produselor ce conţin aspartam poate duce la scleroza multiplă, pierderi de memorie, probleme hormonale, demenţă, Parkinson, Alzheimer.
- Iaurturi cu fructe
Liana Conţiu recomandă doar iaurturile simple, fără adaos de fructe.
„Iaurtul este un produs sănătos care ar trebui consumat cât mai des. Însă atunci când vorbim de iaurturile cu adaos de fructe, acestea sunt foarte periculoase. Conţin mai mult zahăr decât e permis şi nu e indicat consumul lor. Ca alternativă sanatoasă puteţi adăuga fructe proaspete într-un iaurt natur’ – a mai explicat nutriționista. În plus, multe dintre fructele adăugate în iaurt pot provoca diverse alergii în rândul celor mici.
- Chipsuri
Nutriționista este complet împotriva chipsurilor când vine vorba despre alimentația celor mici, argumentând că sunt pline de aditivi și de sare: „Nu ar trebui consumate niciodată! Sunt preparate din felii de cartofi prăjite, pline de aditivi şi sare. Au un conţinut caloric extrem de mare.’
Citește și – Când nu se fac botezuri în 2025. Sfaturi pentru proaspeții părinți despre perioada de creștinare a copilului
- Piureuri de fructe sau legume la borcan, gata preparate, pentru bebeluși
„Sunt făcute de marile firme cu produse pentru copii, însă cele mai multe conţin şi ele adaosuri de aditivi, adaosuri care nu sunt sănătoase pentru cei mici. Cel mai bine e să faceţi acasă propriile produse’ – mai spune Liana Conţiu.
Deși pe etichetele borcanelor poate scrie „fără conservanţi’, produsul poate conţine diverşi agenţi de îngroşare și sare.
- Produse de patiserie
Sunt bogate în grăsimi nesaturate, sare și zahăr, nu au nici o valoare nutriţională şi favorizează apariţia obezitaţii, mai spune experta în nutriție.
- Sucuri carbogazoase
Sunt nocive pentru că sunt pline de aditivi şi „arome ne afectează sănătatea. Şi mai periculoase sunt cele la doză. Pe lângă nocivitatea sucului, se mai adaugă şi ambalajul din aluminiu, care este foarte periculos’.
- Ketchup, maioneze și alte sosuri gata preparate
„Obişnuim să le adăugăm în salate închipuindu-ne că mâncăm sănătos. Ce nu ştim e că aceste produse sunt foarte periculoase şi ne strică calitatea mâncării dacă sunt adăugate. Conţin mult zahăr, sare, aditivi' – a mai explicat nutriționista.
- Jeleuri, bomboane, dulciuri
Indiferent de tipul de dulciuri, acestea conținfoaret mult zahă și sunt adevărate bombe calorice, dar și nocive pentru dantură.
- Fructe şi legume cu aspect perfect
„Magazinele sunt pline de vegetale care nu aparţin sezonului, dar au un aspect apetisant. Sunt pline de pesticide şi nu este indicat să le introducem în meniul nostru. Este foarte important să consumăm vegetale care aparţin sezonului!’ – a punctat Lianei Conţiu.
Foto – Pixabay