Ingrediente:
Pentru blat:
-4 oua
-100 g zahar
-160 g faina
Pentru insiropat blatul:
-apa cu zahar
-esenta rom
-coaja rasa de portocala
Pentru primul strat:
-2-3 mere
-scortisoara
-zahar
-unt
-dulceata
Pentru al 2 lea strat:
-pudding de capsuni
-500 ml lapte
-2-3 linguri zahar
Pentru al 3 lea strat:
-1 albus de ou
-zahar
Pentru ornat:
– frisca Hulala
-ciocolata rasa
-cacao
Preparare:
Facem mai intai blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Pregatim mai intai galbenusurile. Acestea se freaca cu 100g de zahar si un varf de sare pana cand se topeste zaharul, apoi se adauga o lingura de apa si una de ulei si se omogenizeaza bine.Se lasa deoparte. Separat, intr-un alt vas mai inalt batem albusurile spuma (ca la bezea).Adaugam 60g de zahar in ploaie pana cand spuma se mai intareste. Turnam compozitia de bezea peste compozitia de galbenusuri.
Faina cernuta se amesteca cu praful de copt (si daca dorim sa facem un blat de cacao , putem adauga si cacao in faina), apoi se incorporeaza usor cu o lingura de lemn peste albusuri si galbenusuri. Amestecam cat mai usor, de jos in sus (pentru a nu sparge bulele de aer care se formeaza si fac blatul sa creasca pufos). Adaugam multa dragoste(ca sa creasca frumos), apoi turnam amestecul in forma de tort.
Nivelam cu o lingura de la mijloc spre margini, ca sa nu creasca bombat, apoi bagam blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade (la mijloc)si lasam sa se coaca timp de 40-50 minute, mai intai la foc mic pentru a creste frumos in inaltime, dupa care dam focul mai mic pentru a se coace bine si in interior. Atentie, in primele 25 de minute nu se deschide usa cuptorului, pentru a nu se lasa compozitia! Este gata cand s-a rumenit usor deasupra.
Scoatem din forma blatul, indepartam hartia pergament si lasam sa se raceasca. Intre timp pregatim primul strat. Curatam merele si le taiem feliute subtirele. Adaugam zahar si scortisoara peste ele. Intr-un vas punem la topit 3-4 linguri de zahar. Cand incepe sa se topeasca se adauga un cub de unt, apoi merele taiate si 1 lingura dulceata cirese amare(de asta am avut eu). Dupa ce s-au inmuiat bine merele se dau deoparte.
Separat pregatim si crema pudding de capsuni urmand pasii de pe ambalaj. Trecem la asamblatul tortului. Blatul de tort se aseaza cu partea superioara pe platou si se insiropeaza bine, apoi se intinde stratul de mere si deasupra crema de capsuni. Se da la rece 15-20 minute. Intre timp batem un albus de ou cu telul pana obtinem o bezea, pe care o intindem peste crema de capsuni. Ornam cu frisca, ciocolata rasa si cacao. Pofta buna!