Tort de ciocolata alba, cu crema de branza si fructe

Ingrediente:

Pentru baza:
150 g biscuiti digestivi
80 g unt nesarat, topit

Pentru crema:

400 g ciocolata alba
450 g branza-crema de vaci, grasa si proaspata
50 g zahar tos
400 ml frisca lichida

Pentru ornat:

100 g ciocolata alba
150 g zmeura
Ai nevoie de forma rotunda (20 cm), cu baza detasabila

Preparare:

1. Ca sa prepari baza, sfarama biscuitii intr-un robot electric, pana cand arata ca pesmetul. Pune-i dupa aceea intr-un bol mic si adauga untul. Amesteca pana la omogenizare si toarna amestecul in forma. Apasa cu dosul unei linguri de lemn pentru a aplatiza si uniformiza baza, iar dupa aceea da forma la congelator timp de 10 minute.

2. Pune ciocolata intr-un bol rezistent la caldura, asezat de-asupra unui vas cu apa care fierbe. Opreste flacara si lasa ciocolata sa se topeasca. Amesteca bine, pana la omogenizare, si lasa sa se raceasca. In alt bol, freaca branza-crema cu zaharul si frisca. Adauga ciocolata si freaca pana obtii un amestec omogen si cremos.

3. Toarna crema peste baza de biscuiti si netezeste suprafata. Da forma la frigider timp de 2 ore sau lasa peste noapte, pentru a se intari. Scoate-o din frigider cu 20 de minute inainte de a o servi, ca sa fie potrivit de consistenta si nu prea rece.

4. Pentru a obtine spiralele de ciocolata, topeste ciocolata, toarn-o pe dosul unei tavi de aragaz si intinde-o intr-un strat subtire. Apoi da tava la congelator timp de 10 minute. Sprijina bine tava de perete si, cu ajutorul unui cutit cu lama lata, inclinat la 30º, razuieste ciocolata dinspre tine spre perete. Orneaza tortul cu spiralele obtinute, iar in mijlocul acestuia asaza boabele de zmeura.

Sfat:
– Daca nu dispui de un robot electric, poti sa sfarami biscuitii si manual: pune-i intr-o punga de plastic si zdrobeste-i cu ajutorul unui sucitor din lemn.
– Cand scoti baza, desfa cu grija forma metalica. Cand crema s-a lipit de forma, desprinde-o cu lama unui cutit inmuiat in apa fierbinte, pe care il treci de jur imprejurul formei.
– Vrei sa-ti reuseasca spiralele? Atunci, ciocolata trebuie sa aiba temperatura potrivita. Evident ca nu poate fi razuita daca e prea calda; mai las-o la rece. Daca e prea rece, se va fisura; las-o timp de 1 minut la temperatura camerei si incearca din nou.

Mai multe articole