Trusoul bebelusului tau

Iti aratam ce trebuie sa contina trusoul bebelusului pentru ca suntem sigure ca nu vrei ca micutul sa vina pe lume si sa te gaseasca nepregatita. Asa ca hai sa facem impreuna inventarul celor necesare bebelusului si sa vedem cum sa simplificam lucrurile care ni se par, la prima vedere, atat de complicate!

 

Pentru ziua in care veti pleca impreuna din maternitate, cei de acasa trebuie sa-ti aduca hainute de bebe adecvate temperaturii de afara: un combinezon stil cosmonaut este suficient daca afara sunt peste 30ºC sau un costumas mai gros in plus, o paturica sau un „sac daca vremea este rece.

Ideal ar fi ca hainele sa fie spalate si calcate inainte ca bebelusul sa le imbrace.

Obligatoriu, hainele care vin in contact cu pielea copilului vor fi din bumbac. Foloseste caciulite de tip fes care nu trebuie legate sub barbie. Se pot intampla accidente din cauza acelui snur care-l poate sufoca.

Ce contine trusoul bebelusului

Iata lista celor necesare pentru trusoul bebelusului:

Mica farmacie a nou-nascutului:
– fiole cu ser fiziologic pentru igiena nasului si ochilor (nu ai voie sa utilizezi alte picaturi de nas in primele luni de viata)
– pompita pentru extragerea secretiilor din nas
– betisoare de urechi cu care vei curata numai pavilionul urechii fara a intra profund in conductul auditiv
– comprese sterile pentru igiena buricului
– alcool sanitar
– o crema cu oxid de zinc pentru eritemul de scutec
– termometru pentru copil si termometru de camera
– supozitoare cu paracetamol.

Un sterilizator, un sistem audio-video de monitorizare a copilului, un cantar electronic vor subtia cu siguranta bugetul familiei. Nu e nici o tragedie daca nu le cumperi. Poti steriliza prin fierbere sau cu ajutorul substantelor de sterilizat „la rece (in functie de obiect) si poti cantari copilul o data pe saptamana, la dispensar.

Un carucior greu nu este tocmai alegerea potrivita pentru trusoul bebelususlui. Gandeste-te ca uneori va trebui sa-l scoti la plimbare fara ajutorul cuiva si va fi greu sa te descurci daca ai ales unul impozant. Ar putea sa-ti fie util un landou; fundul nu trebuie sa fie foarte moale, pentru a asigura o pozitie corecta a spatelui.

Cu ce imbraci bebelusul

Cu siguranta, va fi nevoie sa schimbi hainele bebelusului de doua – trei ori pe zi. Pregateste-i cateva combinezoane din bumbac moale, cu maneca scurta/lunga, cateva bluzite si salopete (minim sase din fiecare).

Cand alegi hainutele pentru trusoul bebelusului, capsele sau nasturii sa nu fie in zone in care-l pot jena sau ii pot „intra in piele cand sta culcat pe spate. Cata vreme in casa ii poti asigura 24º C nu este nevoie sa poarte caciula. Pentru exterior, alege un fes de grosime corespunzatoare temperaturii de afara.

Mobilierul bebelusului

Patul pentru copil trebuie sa aiba o inaltime adecvata, asa incat sa nu te apleci foarte mult pentru a-l lua in brate. Multe dintre ele se pot regla pe inaltime: pe masura ce copilul creste si incepe sa se roteasca de pe o parte pe alta, iar mai apoi sa se ridice, planul orizontal al patului poate fi coborat si astfel creste inaltimea grilajului de pe margini. Practic, nu-i asa?

Alege pentru trusoul bebelusului salopete care acopera piciorul pana la varf, pentru ca sosetele nu prea stau in picioare la varsta asta! In nici un caz nu tine copilul infasat. Vei chinui micutul!

Nu e bine nici pentru reglarea temperaturii corpului, pentru dezvoltarea motorie si nici pentru articulatia soldului.

Este important sa te asiguri ca il poti imbraca sau dezbraca cu usurinta, asa ca opteaza pentru cele cu o deschidere suficienta pentru cap si zone convenabile de acces in rest, mai ales cand ii schimbi scutecele absorbante si hainutele purtate in timpul noptii.

Biberoane, eventual din cele cu flux reglabil, tetine de dimensiuni corespunzatoare varstei si o lingurita pentru bebelusi sunt piese esentiale in ritualul mesei la copiii care nu (mai) sunt alimentati la san.

Lenjerie de pat, paturi pentru pat si carucior, eventual manusi pentru vremea rece sunt alte cateva piese din „zestrea micutului. Acestea trebuie sa fie neaparat din bumbac. Acum putem gasi in magazine detergent special pentru lenjeria bebelusilor.

Nu-i pune micutului manusi in casa, chiar daca sunt de bumbac foarte subtire, pe motiv ca se zgarie. Taie-i unghiile folosind o foarfeca atraumatica, speciala pentru bebelusi. Dezinfecteaz-o inainte de utilizare si nu o folosi la altceva. Fa aceasta operatie o data pe saptamana; cel mai bine e sa profiti de somnul copilului, eventual dupa baie, unghiile fiind atunci mai moi. Verifica sa nu existe unghii incarnate, mai frecvente la picioare.

Text: Dr. Alexandra Cozinov
Foto: arhiva Edipresse.

Mai multe articole