Vitaminele – aliatii tai!

Studiile demonstreaza ca bolile de inima, diabetul, osteoporoza, obezitatea sau cancerul de care sufera adultii sunt strans legate de alimentatia lor, si mai exact, de deficientele nutritionale din copilarie.

Esentiale pentru sanatate

Alimentatia celor mici trebuie sa fie echilibrata nutritional pe tot parcursul anului, iar odata cu venirea toamnei si intrarea in colectivitate, o atentie sporita ar trebui acordata suplimen­tarii cu vitamine. Intrarea in colectivitate, desi are numeroase beneficii, are si marele dezavantaj de a scoate la iveala toate micile slabiciuni ale sistemului imunitar al copiilor.

O cura de vitamine si minerale este, deci, foarte recomandata la inceput de toamna. De mare ajutor in intarirea sistemului imunitar iti sunt vitaminele C, E, D, zincul si acizii grasi esentiali. In plus, calciul, fierul, magneziul nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor. Copiii sub 6 ani ar trebui sa consume 250 mg vitamina C pe zi, recomanda medicii, in timp ce scolarii pot consuma 500 mg de vitamina pe zi. Ardeii grasi, citricele, rosiile, broccoli sunt bogate in vitamine C.

Vitamina E stimuleaza productia de celule „ucigase, care lupta cu germenii si favorizeaza functionarea celulelor de tip B, ce produc anticorpii ce distrug bacterii­­le, si este un puternic antioxidant, care fereste sistemul cardiovascular de boli. Un pumn de migdale contine cam 7 mg de vitamina E, cantitate suficienta pentru un copil de 8 ani. Insa, in general, copiii nu-si pot lua necesarul de vitamina E din alimentatie.

Calciul este indispensabil pentru cresterea sanatoasa – pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. Produsele lactate sunt o importanta sursa de calciu, la fel ca spanacul, sucul de portocale sau tofu. Fierul – atat de necesar pentru eliberarea oxigenului catre tesuturi – se gaseste in produse de origine animala (din care se absoarbe mai bine), dar si in fasole, mazare, legume sau cereale integrale. Pentru o buna absorbtie a fierului, se impune suplimentarea cu vitamina C. Vitamina D joaca, iarasi, un rol foarte important. Studiile arata ca acei copii care au un nivel scazut de vitamina D in organism sunt susceptibili de a dezvolta alergii.

Cateva atentionari

In timp ce beneficiile oferite de suplimentele cu vitamine nu pot fi contestate, medicii ne avertizeaza asupra catorva aspecte. Suplimentele nu sunt o solutie miraculoasa in conditiile unei alimentatii deficitare. Nu toate suplimentele de pe piata au aceeasi calitate si ofera aceleasi beneficii. Inainte de a cumpara un supliment ar trebui discutat cu medicul care sa recomande vitaminele si mineralele necesare specific, pentru copilul vostru, data fiind istoria lui medicala. Asa cum avitaminoza are efecte serioase, la fel de grave sunt urmarile in cazul supradozarii cu vitamine. Datorita gustului placut al suplimentelor concepute pentru copii, acestia considera vitaminele niste dulciuri si le consuma in exces.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.
 

Mai multe articole