Vitaminele si mineralele in sarcina

Femeile insarcinate si cele care alapteaza necesita un aport mai ridicat de vitamine.

In timpul celor noua luni de sarcina, cand se formeaza bebelusul, femeia trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei si sa se asigure ca organismul ei are parte de toate vitaminele necesare.

In plus, evitarea alcoolului, a tutunului, a cofeinei, a drogurilor si medicamentelor este necesara.

Doza de vitamine recomandate zilnic in sarcina:
Vitamina B1: 1,6 – 2 mg
Vitamina B2: 1,8 – 2 mg
Vitamina B3: 20 – 25 mg
Vitamina B6: 2,5 – 25 mg (potrivit specialistilor aceasta ajuta la eliminarea retentiei de apa si a senzatiilor de greata)
Vitamina B9 (acidul folic): 0,8 mg (ajuta la evitarea malformatiilor congenitale)
Vitamina B12: 4 mcg
Vitamina C: 130 mg
Vitamina E: 30 – 100 mg (cantitatea ideala este recomdata de medic, in functie de fiecare). Un supliment de vitamina E de 200 – 400 mg, aplicat local, poate preveni vergeturile, hemoroizii si dizolva eventualele cheaguri de sange.
Calciu: 1200 – 1500 mg
Fier: 20 – 22 mg sau 30 – 35 mg
Iod: 175 – 200 mcg
Magneziu: 800 mg
Potasiu: doza minina necesara este de 3500 mg
Zinc: 30 mg (unii specialisti recomanda chiar 200 mg/zi)

Surse de vitamine si minerale:
Vitamina B1: cereale integrale, drojdia de bere, legume, carne (in special cea de porc si organele), peste, galbenus de ou, lapte, paine, paste fainoase.
Vitamina B2: ficat, inima, carne de vita sau porc, peste, ou, lactate, cereale integrale, legume verzi (broccoli, spanac, sparanghel, laptuci…)

Vitamina B3: peste, carnea alba, ficatul, carnea de vaca, cereale integrale, paine, curmale, smochine, piersici, avocado, migdale, ciuperci, arahide.
Vitamina B6: drojdia de bere, cereale integrale, lapte, oua, organe de vita, peste, fructe oleaginoase (nuci, arahide), legume proaspete, banane, avocado, varza.

Vitamina B9 (acidul folic): legume verzi, sparanghel, spanac, varza, porumb, morcov, fasoel verde, caise, banane, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.
Vitamina B12: se gaseste doar in alimentele de origine animala – carne, in special ficat, lapte, produse lactate, oua; dar si in fructele de mare (crabi, stridii, scoici).

Vitamina C: legumele si fructele proaspete, in special citrice (portocale, lamai, ananas, grapefruit), bacele rosii (fragute, zmeura, coacaze, kiwi), legume (broccoli, cartofi, ardei, tomate, varza, patrunjel).
Vitamina E: uleiuri vegetale bogate in acizi grasi nesaturati – porumb, floarea soarelui; fructe oleaginoase – arahide, seminte de floarea soarelui; germeni de cereale, legume verzi, spanacul in special, rosii, carne (dar in cantitate foarte mica).

Calciul: produsele lactate, spanacul, brocolli, varza creata si varza de Bruxelles, somonul, sardinele conservate cu oase.
Fierul – acesta este de 2 feluri:
– fierul hemic, care se absoarbe mai usor de catre organism si se gaseste in carnea rosie (ficat in special), peste (stridii, scoici, sardine) si in carnea de curcan
– fierul nonhemic, care se absoarbe mai greu de catre organism si se gaseste in legumele verzi (spanac, patrunjel, praz, varza, frunze de sfecla), leguminoase (linte, mazare), fructe uscate (struguri, caise) si cereale integrale).

Iodul: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.
Magneziul: cereale integrale, fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune), ciocolata, leguminoase (fasole alba), spanac, avocado, broccoli, mere, banane, citrice, frcute de mare (melci marini).

Potasiul: pasari de curte, peste, fructe (banane, caise, prune uscate, cantalup), legume (spanac, rosii, cartofi).
Zincul: carne, peste, frcute de mare, oua, produse lactate, drojdie de bere, fasolea.

Sursa: Terapia prin vitamine’, autor Maude Bouchard, Editura Niculescu.
Foto: Shutterstock.

Mai multe articole