Zacusca moldoveneasca

Ingrediente:

5 kg gogosari,
5 kg vinete,
3 kg rosii,
1 kg ceapa,
1 l ulei,
2 kg ghebe (ciuperci),
1/2 kg morcov,
1 1/2 borcan mare de bulion,
sare, piper

Preparare:

Se coc vinetele si gogosarii, se curata si se toaca marunt; rosiile se curata de coaja si se taie cubulete, ghebele se fierb si dupa racire se taie cubulete (daca puneti ciuperci de la borcan nu le mai fierbeti), morcovul se curata si se da prin razatoare si ceapa se taie marunt. Intr-o oala mare, de preferat de 10-15 kg, se pune uleiul la incins si se pune ceapa la calit, apoi ciupercile, morcovul si rosiile si se calesc foarte bine, acestea fiind crude, dupa care se adauga gogosarii si vinetele tocate.

Se pune sare si piper si se fierbe la foc mic timp de 4-5 ore. Zacusca trebuie fiarta foarte bine si scazuta pentru ca altfel nu este buna de consumat. Cand este aproape gata se pune bulionul si se amesteca foarte bine. Se gusta si daca mai trebuie se mai adauga sare si piper. Dupa fierbere se pune asa fierbine in borcane spalate, uscate si tinute la temperatura camerei. Dupa umplere, se inchide capacul si se intoarce borcanul cu capacul in jos si se lasa pana a doua zi dimineata. Se depoziteaza la rece si se consuma cu paine proaspata.

Mai multe articole