În preajma intrării la grădiniță, copilul tău devine mai sigur pe el și începe să raționeze. Îi place să aleagă între două variante și este preocupat să facă lucrurile bine și să nu supere părinții, de ale căror laude are mare nevoie. Am făcut bine? – este întrebarea care apare des în preajma acestei vârste. 3-4 ani este prima vârstă a rațiunii, spun specialiștii. Uite 3 jocuri care încurajează gândirea logică la această vârstă.
De la mic la mare
Jocurile în care construiți secvențial ceva de la mic la mare sau invers, de la mare la mic, îl ajută să își dezvolte gândirea logică. Puteți încerca un joc de tipul ‘noi stăm într-un bloc, în bloc sunt mai mlte apartamente, în apartamentul nostru avem 3 camere. În bucătărie avem un frigider, în frigider avem un congelator, în congelator avem o caserolă, în caserolă avem mâncare – tu dai punctul de pornire și copilul trebuie să completeze esul, urmând firul lor de la mare la mic. Sau invers, de la mic la mare.
Intrusul
Joacă împreună cu cel mic acest simplu joc de logică – enumeră-i 4-5 cuvinte care sunt din aceeași poveste (flori, fructe, culori etc), între care strecori un intrus – dacă enumeri culori poți strecura o formă geomerică, iar va trebui să recunoscă ce cuvânt nu face parte din grupul logic. Între verde, roșu, galben, mov și fierăstru – va trebui să identifice fierăstru ca fiind intrusul.
Ce au în comun
Un joc asemănător cu cel e mai sus ‘ce au în comun’ în învață pe copil să grupeze logic obiecte cu anumite caracteristici comune. Tu enumeri 4-5 obiecte, iar el trebuie să recunoască ce au în comun (de ex: bicicletă, minge, role și rachetă de tenis – sunt pentru sport)
foto Shutterstock