3 nutrienți de care bebelușul tău are nevoie

Alimentația bebelușului și copilului în primii 3 ani de viață este esențială pentru dezvoltarea lui fizică și psihică. Iar tu, ca părinte, trebuie să te asiguri că cel mic primește, printr-o alimentație corespunzătoare, toți nutrienții esențiali în această perioadă, Uite 3 nutrienți de care bebelușul tău are cea mai mare nevoie în primii ani.

 

Fier

Esențial pentru transportul oxigenului în sânge, către toate organele, inclusiv către creier, fierul este essential în alimentația bebelușului. Deficiența de fier, foarte frecvent întâlnită în cazul copiilor în special după începerea diversificării, poate cauza întârzieri în dezvoltarea fizică și psihică a copilului,abilitățile motricce și funcțiile cognitive având de suferit în lipsa nivelului optim de fier. Uite cum să știi dacă cel mic are o deficiență de fier.

Vegetalele verzi (spanac, broccoli, varza kale), dar și fasolea roșie și lintea sau pătrunjelul sunt bogate în fier. Gălbenușul de ou și caisele, prunele uscate, precum și carnea de vită sau de curcan sunt alimente care nu trebuie să lipsească din meniul copilului tău, fiind bogate în fier. Uite o rețetă de prăjiturele cu ovăz și caise uscate – un desert delicious pentru micuțul tău și care îi acoperă și o parte din necesarul de fier și alți nutrienți esențiali pentru copii.

 

Acid folic

Încă din perioada sarcinii suplimentele de acid folic sunt recomandate, acesta scăzând semnificativ riscul de defecte ale fătului, inclusive defercte de tb neural. Acidul folic este esential și pentru bebeluș și copilul mic, el asigurând buna dezvoltare a creierului și ajutând la prevenirea anemiei.

 

Acizi grași esențiali

Foarte importanți pentru dezvoltarea cognitive, așa cum arată și numele lor, acizii grași esențiali asigură dezvoltarea optima a creierului și a întregului sistem nervos central.

Cea mai importantă sursă de acizi grași esențiali o reprezintă chiar laptele matern. După începerea diversificării și după momentul înțărcării este bine să alcătuiești meniul copilului tău astfel încât să te asiguri că este bogat în acizi grași esențiali – peștele gras (somon, macrou), ciupecile, fasolea, uleiul de nuci, de germeni de grâu – sunt bogate în acizi grași esențiali.

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole