4 simptome supărătoare din timpul sarcinii care sunt benefice pentru copil

Sarcina, pe cât este de frumoasă, pe atât este de grea pentru unele femei. Arsuri, dureri de spate, constipație, grețuri… Sunt doar câteva dintre simptomele frecvent întâlnite în sarcină.

Nimeni nu a spus însă până acum că în timpul celor nouă luni nu a avut nici măcar o problemă. În mod surprinzător, unele dintre aceste simptome reprezintă un semn bun, o dovadă a faptului că tu și micuțul din pântecele tale evoluați așa cum trebuie.

Sâni umflați și dureroși

Acest lucru se întâmplă de regulă în primul trimestru de sarcină. Responsabilă pentru aceste simptome este creșterea nivelului de esterogen și progesteron, hormoni necesari dezvoltării sarcinii. Desigur, furtuna de hormoni te poate face să te simți ca și cum ai căra cu tine două traiste pline cu nisip, însă este un semn că micuțul din pântece se dezvoltă.

Sângerare ușoară la începutul sarcinii– pete roz sau maronii pe chilot

Acestea apar de regulă în primele patru-șase săptămâni de sarcină. Nu de puține ori, viitoarele mămici care văd urme ale unei sângerări pe chilot se panichează. Dar acest lucru este unul firesc, apare la 10-14 zile de la data concepției și este un semnul unei sângerări de implantare. Asta înseamnă că ovulul fertilizat a fost implantat pe peretele uterului. Totuși, aceste pete, semne ale unei ușoare sângerări la începutul sarcinii nu apar la toate femeile.

Citește și: 8 lucruri pe care credeam ca le stiu despre sarcina

Grețurile matinale

Grețurile, fie matinale sau pe parcusul întregii zile, apar de regulă în primul trimestru de sarcină. Deși sunt considerate de multe femei însărcinate cel mai groaznic simptom din timpul sarcinii, acestea sunt un semn al unei sarcinii sănătoase.  În ciuda a nenumărate studii făcute pe această temă, nimeni nu poate spune cu certitudine care este cauza acestor grețuri. Specialiștii tind totuși să creadă că sunt produse din cauza creșterii rapide a nivelului de hormoni HCG (Gonadotropina corionica umana), hormoni absolut necesari dezvoltării sarcinii.

Există totuși un motiv de bucurie sau măcar o consolare. Studii ample arată că, în cazul femeilor care suferă de grețuri în timpul sarcinii, există un risc mult mai mic de a pierde sarcina sau a naște prematur. Mai mult, șansele ca micuții născuți de femeile care au grețuri în sarcină să se nască cu defecte sunt foarte mici. Asta nu e tot! Coeficientul de inteligență al copiilor ai căror mame au avut astfel de stări cât i-a purtat în pântece este semnificativ mai mare.

De asemenea, cercetările mai arată că grețurile și voma pot fi o metodă prin care organismul mamei apără copilul de anumite alimente ce ar putea fi nocive pentru micuț în primul trimestru, când organele lui se dezvoltă.

‘Ideea este că atât legumele, cât și carnea cu care mama se hrănește pot avea paraziți și toxine care pot face răul fătului’, este opinia lui Yvonne Bohn, un renumit obstretician și autor al unui ghid pentru femeile însărcinate.

Desigur, asta nu înseamnă că mamele care nu au grețuri matinale nu vor naște copii sănătoși mai spune specialistul.

Citește și: Sarcina toxică- ce este și cum se tratează

Urgențe în sarcină sau false probleme

Secreții vaginale abundente

Aceste secreții vaginale apar pe tot parcursul sarcinii. Dacă sunt incolore și fără miros, nu aveți de ce să îngrijorați chiar dacă sunt abundente. Ele sunt normle și sunt rezultatul creșterii nivelului de esterogen din organism în timpul sarcinii. Nu sunt doar un semn al faptului că sarcina ta evoluează normal, dar au și rolul de a curăța vaginul și de a ține infecțiile departe de organismul femeii însărcinate.

Citește și: 20 de lucruri care nu ti se spun despre sarcina

Atenție! Dacă în timpul sarcinii prezentați simptome care vă îngrijorează, consultați medicul care vă supraveghează sarcina. Acest articol este scris doar cu scopul de a informa.

Mai multe articole