20 de lucruri care nu ti se spun despre sarcina

O data ce ai ramas insarcinata, te astepti la simptomele „clasice” precum greturile matinale, pofte ciudate, schimbari de ordin emotional si drumuri frecvente la toaleta.

Sunt insa, multe alte simptome ce apar o data cu sarcina, despre care nu prea se vorbeste. Iata 20 de lucruri care nu ti se spun despre sarcina.

1. Dureri de sani
Printre primele simtome de sarcina sunt durerile la nivelul sanilor pentru ca se pregatesc pentru a produce lapticul cu care se va hrani puiul tau.

2. Apar modificari ale sfarcurilor
Tot pentru ca se pregatesc pentru perioada de alaptare, forma sfarcurilor se va modifica pentru a facilita alaptarea si se poate chiar ca areola mamara sa devina mai inchisa la culoare.

3. Apare un plus de saliva
Nu se stie exact de ce, dar se poate ca multe gravidute se confrunta pe parcursul sarcinii cu o crestere a productiei de saliva. De ce cele mai multe ori se presupune ca de vina sunt schimbarile hormonale, care oricum sunt raspunzatoare pentru multe simptome in sarcina.

4. Poate sa apara constipatia
Exista un surplus de progesteron care ajuta uterul sa se relaxeze ca sa nu apara contractii premature. Din pacate acest surplus de progesterol relaxeaza nu doar muschii uterini ci toti muschii, de aceea este foarte posibil sa apara constipatia.

5. Pot sa apara hemoroizii
Din cauza constiaptiei (cauzata la randul sau de surplusul de progesteron) este foarte posibil sa para hemoroizii. In plus, uterul care se afla in crestere, si comprima venele care se afla in zona sa, cauzand inflamarea lor. Vestea buna este ca o dupa nastere, hemoroizii dispar.

6. Nasul infundat
Numte gravidute s-au plans ca pe parcursul sarcinii au avut nasul infundat ceea ce nu este deloc placut. Estrogenul determina inflamarea membranelor nazale astfel ca apare nasul infundat si chiar sangerari nazale si sforait.

7. Apar arsurile
Progesteroul, hormonul acela care ajuta sa nu apara contractii premature dar care este responsabil si de constiaptie, este responsabil si de relaxarea unui alt muschi numit sfincter esofagial care va determina acidul gastric sa ajunga din stomac inapoi in esofag – senzatia de arsura.

8. Carceii
Inca un aspect neplacut alt sarcinii. Cel mai probabil carceii apare din cauza vaslor de sange care se comprima sau a presiunii determinate de greutatea suplimentara.

9. Sindromul picioarelor nelinistite
Sindromul picioarelor nelinistite nu este o afectiune periculoasa dar este inconfortabila si intrerupe somnul si este un simptom comun in sarcina.

10. Transpiratie excesiva
Metabolismul si hormonii sunt mult mai activi in perioada de sarcina astfel ca circulatia sanguina se accelereaza, ceea ce determina transpiratia excesiva.

11. Poate sa apara acneea
Hormonii stimuleaza glandele sebacee care vor determina aparitia acneei.

12. Cresc picioarele
Cresterea picioarelor poate sa apara din mai multe cauze, una dintre ele fiind faptul ca ligamentele se relaxaza si astfel picioarele „se dilateaza”. De asemenea, corpul retine fluide care se pare ca se acumuleaza in zona picioarelor.

13. Incontinenta urinara
Toata lumea stie ca gravidutele fac multe drumuri la toaleta, insa ce nu se stie este ca nu reusesc intotdeauna sa isi controleze vezica urinara. Vezica este pozitionata exact sub uter, si pe masura ce bebelusul din burtica creste, vezica nu reuseste intotdeauna sa reziste presiunii.

14. Apar sangerarile gingivale
Progesteronul este din nou vinovat de acest simptom, comun in timpul sarcinii.

15. Senzatia de mancarime a pielii
Pielea care se tot intinde si estrogenul sunt vinovatii pentru senzatia de mancarime a pielii care apare in timpul sarcinii.

16. Se accentueaza mirosul
Accentuarea mirosului poate fi o mare problema in perioada de sarcina, mai ales daca ai probelme cu anumite arome, este cauzat de extrogen si poate inrautati greturile matinale.

17. Flatulenta
Si aici tot progesteroul este de vina, pentru ca relaxeaza cam toti muschii, aici fiind inclusi si muschii gastrointestinali, ceea ce incetineste digestia si duce la aparitia gazelor.

18. Se schimba pigmentul pielii
Hormonii stimuleaza celulele de melanina sa produca mai mult pigment ceea ce va determina inchiderea la culoare a pistruilor, areolelor si aparitia acelei linii pe burtica ta (Linea nigra).

19. Modificarea secretiilor vaginale
Pe parcursul sarcinii secretiile vaginale se vor modifica, tot din cauza surplusului de estrogen care stimuleaza toate membranele mucoase din corp.

20. „Etichete” cutanate
Apar in acele zone ale pielii supuse frictiunii, precum zona subratului, gatul si zona de sub sani si seamana cu niste excrescente, bucati „extra” de piele care insa sunt benigne si vor disparea dupa nastere.

Cu toate aceste „inconveniente”, mai mici sau mai mari pe care le aduce sarcina, faptul ca la sfarsitul celor 9 luni ai sansa unica de a aduce pe lume un pui de om, te face sa uiti tot ce a fost greu si neplacut in perioada de dinainte de a se naste minunea pe care o tii acum in brate.

Sursa: pregnantchicken.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate