Alăptarea: 5 motive pentru care e indicată

Alăptarea este exact lucrul de care bebeluşul tău are nevoie pentru a-şi începe viaţa. Laptele matern le confer nou-născuţilor imunitate natural impotriva infecţiilor şi a bolilor. Anticorpii prezenţi în lapte protejează bebeluşii în mod pasiv împotriva viruşilor şi a germenilor intestinali care provoacă diareea.

 

 

 

Iată 5 motive pentru a alăpta:

Motive nutriţionale: în comparaţie cu laptele de vacă, laptele matern este mai bine adaptat nevoilor copilului, dată fiind compoziţia sa (proteine, lipide, glucide şi minerale) şi faptul că substanţele hrănitoare sunt mai uşor disponibile. Este comparabil cu laptele praf în privinţa conţinutului de proteine, glucide şi lipide, însă anumite substanţe sunt prezente într-o cantitate mai mare pentru a compensa slaba absorbţie.

Motive imunologice: alăptarea protejează împotriva infecţiilor gastrointestinale şi respiratorii şi reduce riscurile de otită medie, dacă bebeluşul este alăptat în primul an. În plus, alăptarea exclusivă timp de cel puţin patru luni pare să aibă un efect protector asupra sugarilor susceptibili de a dezvolta alergii pe baza antecedentelor familiale.

Motive fiziologice: laptele matern este adaptat nevoilor copiilor în ceea ce priveşte compoziţia şi cantitatea. Alăptarea provoacă o retracţie uterină mai rapidă şi facilitează pierderea în greutate a mamei, intrând în rezervele de grăsime acumulate în timpul sarcinii. În plus, produce o senzaţie de relaxare. Se pare că alăptarea timp de 12 luni reduce cu 30% riscul cancerului de sân pe perioada menopauzei, iar  alăptarea timp de cel puţin două luni diminuează cu 25% riscul de cancer ovarian.

Motive psihologice: contactul fizic între mamă şi copil oferă clipe unice de ambele părţi şi contribuie la o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă a celui mic.

Motive economice şi practice: alăptarea este de obicei mai puţin costisitoare (bineînţeles, cheltuielile variază în funcţie de materialul necesar alăptării sau de alegerea alimentelor pe care să le consume mama), iar din punct de vedere practic, este ideală. Mamei îi este mai uşor, din toate punctele de vedere.

 

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole