8 beneficii intr-o portocala

Portocala poate fi folosita cu succes in situatii cauzate de ingerarea de condimente, supradoza de antibiotice, de substante toxice, dar si in tratarea febrei si a unor infectii.

1. 100 g de portocala contin 190 ui de vitamina A, 0,8 mg vitamina B, 49 mg de vitamina C, 33 mg de calciu, 23 mg de fosfor, 300 mg de potasiu si aduc un aport de 60 calorii. Portocala mai contine cupru, grasimi, fibre, acid folic, fier, magneziu, proteine si sodiu. Si, in plus, este deosebit de gustoasa.

2. Portocala poate fi folosita cu succes in situatii de efecte secundare cauzate de ingerarea de con­dimente, supradoza de antibiotice, de substante toxice, dar si in tratarea febrei si a unor infectii.

3. Sucul de portocale (consumul de portocale, in general) reduce riscul de pietre la rinichi. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition arata ca femeile care au baut 1/2 l de suc de portocale in fiecare zi au avut valori ale pH-ului si concentratia acidului citric marite si, in consecinta, a scazut semnificativ concentratia de oxalat de calciu. Acesta, acumulat in organism, este responsabil pentru formarea pietrelor la rinichi.

4. Portocalele sunt o importanta sursa de fibre – un singur fruct furnizeaza 12,5% din doza zilnica recomandata de fibre si asta are mai multe efecte benefice. Pe de o parte, se evita constipatia, pe de alta, fibrele functioneaza ca o bariera care prote­jeaza colonul si-l feresc de dezvoltarea celulelor can­ceroase. |n plus, fibrele mentin nivelul zaharurilor sub control. De aceea, portocala poata fi con­su­mata si de catre cei care au diabet. Portocalele sunt folosite ca remediu si in cazuri de diaree.

5.

Consumul de Beta-criptoxantina, un carotenoid care se gaseste in cantitati mari in portocale, protejeaza si el plamanii impotriva cancerului. Un studiu de specialitate realizat in China, cu ajutorul a peste 60.000 de subiecti, releva beneficiile acestui carotenoid continut de portocale.

6.

Portocalele erau cunoscute in Asia si Indonezia de mai bine de 2.000 de ani. |n tablouri celebre din perioada Renasterii vedem portocale la Cina cea de Taina, desi ele au fost cultivate in Orientul Mijlociu de-abia din secolul al IX-lea.

Portocalele dulci au fost aduse in Europa in secolul al XV-lea, navigatorii portughezi si italieni atribuindu-si meritele in acest sens. Tot in secolul al XV-lea au in­­­ceput sa fie cultivati portocali in insulele Caraibe, dupa ce Columb a adus seminte din a doua lui calatorie catre Lumea Noua. Misionarii spanioli s-au ocupat apoi de cultivarea portocalilor pe teritoriul care astazi este statul California. Pana acum 100 de ani, portocalele erau foarte scumpe si, ca atare, erau consumate doar de sarbatori. Astazi, cei mai mari exportatori de portocale sunt Statele Unite, Brazilia, Mexic, Spania, China si Israel.

7. Cercetatori ai Universitatii din Innsbruck (Austria) au descoperit ca nivelul de antioxidanti continut de portocale este maxim (in mod paradoxal) atunci cand fructul este foarte copt si aproape trecut/stricat din punct de vedere „gustativ.

Portocalele pot fi pastrate fie la temperatura camerei, intr-un spatiu deschis (nu in pungi de hartie sau plastic), fie in frigider. Indiferent de metoda de pastrare, este recomandat sa fie consumate in termen de maxim doua sap­ta­mani, timp in care isi pastreaza tot continutul nutritional.

Sucul ar trebui sa fie consumat atunci cand este stors, deoarece vitamina C oxideaza relativ repede. De asemenea, portocalele trebuie ferite de umezeala, fiind „sensibile la mucegai.

8.

„An orange a day keeps the ulcer away (o portocala pe zi tine ulcerul departe) – a fost concluzia studiului publicat de Journal of the American College of Nutrition, dupa evaluarea a peste 6.000 de adulti. In randul participantilor la studiu, consumatori de portocale (si citrice, in general), si avand in sange valori mari de vitamina C, incidenta infectiei cu Helicobacter pylori a fost cu 25% mai redusa. HP este bacteria responsabila pentru dezvoltarea ulcerului.

Foto: HEPTA.

Mai multe articole