Alaptare sau folosirea pompei? Avantaje si dezavantaje

Sa devii mama inseamna sa ai de facut nenumarate decizii. Una dintre cele mai importante, pe care o vei lua chiar din primele zile, este cum iti vei hrani bebelusul. In acest caz, articolul se adreseaza mamelor care au decis si care pot sa isi hraneasca bebelusul cu laptele propriu. Cu toate acestea, exista doua moduri de hranire: alaptand direct sau folosind pompa si biberoane. Citeste avantajele si dezavantajele fiecarei abordari mai jos.

Unele femei pur si simplu n-au de ales: copilul nu primeste sanul asa cum ar trebui, au mai mult de un bebe sau sunt nevoite sa se intoarca la munca. In aceasta situatie, pompa si biberoanele sunt solutia salvatoare, daca vrei sa continui sa iti hranesti bebelusul cu lapte matern.

Alaptarea directa

Avantajele alaptarii directe

Consolideaza legatura mama-copil. Nu exista experienta mai intima si mai frumoasa decat alaptarea bebelusului, atunci cand vine vorba de relatia mama-copil.
E momentul in care se tine de degetul tau in timp ce se hraneste si se uita direct in ochii tai, momentul in care te poti relaxa si bucura de pielea lui delicata pe sanul tau protector.

Nu folosesti biberoane. Castigi timp pretios, pe care altfel l-ai pierde spaland si sterilizand biberoane.

N-ai nevoie de nimic altceva. Cand iesi din casa nu trebuie sa stai sa te ingrijorezi de biberoane, pompa si altele. O paturica e tot ce ai nevoie si pleci pregatita pentru eventualitatea in care lui bebe i se va face foame.

Dezavantajele alaptarii directe

Dureaza mai mult. Bebelusii mananca mult mai repede din biberon, comparativ cu timpul petrecut la san, pentru a avea aceeasi cantitate de laptic in stomac.

Inca exista problema cu alaptatul in public. Exista riscul sa dai de persoane care te vor enerva si indispune cu atitudinea lor in ceea ce priveste alaptatul, iar acest lucru poate fi un impediment daca esti genul care pune orice la suflet.

Nu te poate ajuta cineva. Cand vine vorba de alaptarea directa, tu esti cea care trebuie sa aiba grija de tot.
Trebuie sa fii pregatita sa-l hranesti la fiecare masa, iar daca e nou-nascut, asta inseamna la 2 ore sau chiar mai des.
Cand ai nevoie sa pleci undeva, trebuie sa tii cont in principal de programul sau de masa. Nu poti pleca la cumparaturi si sa-l lasi cu bunicii, cand bebelusului ii e foame.

Pomparea laptelui matern

Avantajele folosirii pompei

Dureaza mai putin. In timpul unei hraniri la ora tarzie in noapte, de exemplu, tatal copilului ii poate da laptele cu biberonul, in timp ce tu pompezi o noua portie. Aceasta metoda te poate ajuta sa dormi mai mult.

Ii poti implica si pe cei dragi. Vine neamul in vizita si vrei sa faci un dus, insa e ora de hranire? E momentul perfect ca bunica sa il hraneasca pe bebe, iar tu te poti relaxa pentru 10 minute.

Poti observa mai usor cat mananca. Pompand laptele si administrandu-l in biberoane, ti-e mai usor sa iti dai seama cat a mancat la fiecare masa.

Doare mai putin. Aici parerile sunt impartite, si probabil difera in functie de tipul de pompa si modul de folosire al fiecarei mame.
Oricum, exista mame ce alterneaza pompa cu alaptarea directa, pentru a da o sansa sanilor sa-si revina dupa ragadele formate la sani.

Dezavantajele folosirii pompei

Curatarea componentelor. E evident ca inainte/dupa fiecare hranire trebuie sa ai foarte mare grija sa sterilizezi tot ce intra in contact cu laptele bebelusului tau.

Trebuie sa cari pompa dupa tine. Spre deosebire de sani, care sunt la purtator oriunde te-ai duce, pompa poate fi grea si masiva. In plus, excesul de lapte trebuie sa se duca undeva, deci trebuie in permanenta sa ai acces la un frigider in care sa tii laptele ramas.

Presupune o izolare mai mare decat alaptarea. Daca iti vin rudele in vizita si trebuie sa alaptezi, e suficient sa te acoperi cu un material subtire si poti sa te bucuri in continuare de prezenta lor.
In schimb, cu pompa e necesar sa te duci intr-o alta incapere, unde vei petrece minute/zeci de minute bune.

Riscul de contaminare. Tinand cont ca laptele din san nu trece direct din san la copil, exista un permanent risc de contaminare pe parcurs.

Cum e mai sanatos?

Exista o documentatie temeinica in privinta alaptarii vs. formula de lapte, insa nu la fel de multe dezbateri si despre alaptare vs. lapte pompat.

Aparent, nu exista mari diferente intre alaptarea directa si cea intermediata de pompa. Esential este ca bebelusul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern pentru primele 6 luni din viata, perioada in care organismul copilului ia foarte multi nutrienti si anticorpi din lapte, necesari unei dezvoltari propice.

Sursa imagine: 123rf

Mai multe articole