Alți trei copii diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic. Unul este în stare gravă

Isteria infecțiilor cu E.coli revine. Trei copii diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic (SHU) au fost internați la Spitalul Marie Curie din Capitală, unul dintre ei fiind în stare gravă.

Cei trei micuți sunt spitalizați la  Marie Curie, pe secția de nefrologie, cu Sindrom Hemolitic Uremic, a declarat joi, potrivit profesorul univ. dr. Mihaela Bălgrădean.

Medicul spune doi dintre cei trei copii cu Sindrom Hemolitic Uremic sunt dializați, unul fiind în stare gravă, cu manifestări neurologice.

„Avem trei cazuri copii cu Sindrom Hemolitic Uremic. Doi sunt din Craiova și unul din București. Toți trei au vârsta în jur de un an. Două sunt fetițe și unul băiețel. Unul dintre cei trei copii este în stare foarte gravă, iar un altul prezintă anemie severă, însă nu este dializat. Doi sunt dializați peritoneal', a explicat dr. Bălgrădean.

Doi dintre copiii internați cu Sindrom Hemolitic Uremic la Spitalul Marie Curie sunt transferați de la spitalul din Craiova, unde au ajuns prezentând diaree, febră și vărsături.

„Copii au vârsta de un an. Au fost internaţi la noi, ambii, unul săptămâna trecută, iar altul în această săptămână. Au venit cu diaree, vărsături şi febră, dar în câteva zile starea de sănătate s-a agravat şi am decis să-i trimite la Bucureşti. Sunt de familie bună şi nu se ştie cauza bolii. La noi la primele teste rezultatul a fost negativ, dar se îndreptau spre acest sindrom', a declarat Constantin Ecobici, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase Craiova.

La începutul anului, trei copii care au fost diagnosticați cu Sindrom Hemoltic Uremic au decedat în spital. Nici atunci și nici acum, autoritățile nu au reușit să depisteze dacă este vorba despre cazuri izolate sau există o cauză comună a acestor infecții.

Citește și: E.coli, bacteria care a băgat spaima în părinții din România. Care sunt concluziile Corpului de Control al premierului și ce spune despre vaccinuri

Ce este Escherichia coli

Escherichia Coli sau E.coli, așa cum este cunoscută de majoritatea oamenilor,  este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la alte animale cu sânge cald. Această bacterie are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile. Pacienţii infectați cu E.coli se recuperează în mod normal în  zece zile, fără a suferi complicații.

Totuși, bacteria este periculoasă în cazul copiilor foarte mici, de până în 2 ani, dar și a bătrânilor. În general a persoanelor mai sensibile sau cu deficiențe de imunitate.

Cele mai multe dintre tulpinele acestei bacterii sunt inofensive, însă există și unele care pot provoca toxiinfecții alimentare severe. În cazul copiilor, bacteria E.coli este cea mai frecventă cauză a diareei acute.

Citește și: Cazul bebelușilor cu SHU | Prof. Dr. Monica Pop: Cine crede în Olivia Steer îşi poate ucide copilul’

Cum se transmite această bacterie

E.coli se transmite prin consumarea alimentelor contaminate, în special legumele și fructele nepreparate termic, a ouălelor sau a laptelui crude.

Potrivit OMS, cele mai frecvente căi de transmitere sunt: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate. Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

Care sunt simptomele

Infecția cu E.coli se manifestă prin crampele abdominale și diaree, însoțită, în unele cazuri, și de sânge. În multe dintre cazuri pot apărea simptome de febră și vărsături.

Cum să ne ferim de infecția cu E.coli

  • Spălarea mâinlor cu mare atenție, folosind și săpun, nu doar apă. O atenție deosebită trebuie să existe după atingerea animalelor, după schimbarea scutecelor, după ce atingem ouă sau carne crudă.
  • Fructele și legumele trebuie spălate cu mare atenție sub jet puternic de apă.
  • Carnea trebuie întotdeauna să fie bine preparată termic.
  • Carnea proaspătă, crudă,  trebuie depozitată separat de alte alimente
  • Laptele și ouăle trebuiesc fierte sau preparate termic înainte de a fi consumate. În cazul ouălelor, dacă vrem să le folosim crude în anumite alimente, coaja acestora trebuie spălată cu mare atenție înainte de a fi sparte și folosite.

Foto: Hepta

Mai multe articole