Alungă-i frica de întuneric

Copilul refuză să adoarmă singur sau să stea în întuneric, de teamă să nu i se întâmple ceva rău? Nu rămâne indiferent, în speranța că această teama va trece de la sine, pe măsură ce copilul crește. A ignora copilul atunci când i se face frică de întuneric nu înseamnă decât a-i transmite că e singur în fața pericolului.

Frica de întuneric poate apărea atunci când copilul are deja o colecție de amintiri din desene animate despre monștri, hoți, fantome care apar la adăpostul întunericului.

Felul în care noi, părinții, ne raportăm la frica de întuneric a celor mici va determina un anumit scenariu de siguranță pentru copiii noștri atunci când aceștia vor ajunge la vârsta adultă. 

  1. Recunoaște frica de întuneric a copilului. Stai de vorbă cu cel mic pe această temă și spune-i că înțelegi foarte bine că întunericul poate părea înfricoșător, apoi ajută-l să verifice în dulapuri, sub pat, după draperie etc. dacă există vreun motiv de teamă (monștri, fantome etc.).
  2. Evită să-i citești/să citească povești sau să se uite la desene animate cu personaje înfricoșătoare. Măcar pentru moment, când este mai vulnerabil din acest punct de vedere…
  3. Încearcă să faci puțină lumină. O soluție ar fi să alegi împreună cu cel mic o lampă de veghe care să lumineze camera în timpul nopții – chiar dacă cel mic se va trezi, se va putea asigura că nu există vreun monstru în cameră.
  4. Creează o rutină de noapte bună care să-i ofere copilului sentimentul de siguranță. Pregătirea pentru culcare trebuie să fie relaxantă și amuzantă pentru cel mic. Cântați împreună cântecele de leagăn și citiți povești cu final fericit.
Mai multe articole