Introducerea prea timpurie a laptelui de vaca in alimentatie si o dieta dezechilibrata in general sunt principalele cauze ale anemiei.
Cea mai des intalnita forma de anemie in randul copiilor este cea cunoscuta sub numele de feripriva sau fierodeficitara si se caracterizeaza printr-o lipsa a fierului in organism.
Fierul ajuta la transportul oxigenului in tesuturi, intra in componenta hemoglobinei si regleaza cresterea celulara. In lipsa fierului, cel mic (dar si adultii, daca e cazul) sufera de oboseala, dureri de cap, iritabilitate, furnicaturi ale membrelor, scaderea imunitatii si a capacitatii de efort.
Cauzele care duc la aparitia anemiei tin in principal de alimentatie – a mamei care alapteaza si care se hraneste necorespunzator, si a copilului mic, dupa inceperea diversificarii.
Introducerea foarte devreme a laptelui de vaca in alimentatie are ca urmare producerea unei anemii, intrucat laptele de vaca nu acopera necesarul nutritional al unui copil la aceasta varsta, iar rezervele de fier ale organismului, primite de bebelus intrauterin, de la mama, in timpul sarcinii (asta daca alimentatia mamei a fost corespunzatoare), se imputineaza dupa 4 luni de la nastere.
Necesarul de fier al organismului variaza, evident, in functie de varsta si sex, iar capacitatea organismului de a asimila si utiliza fierul depinde de nevoile fiecarei persoane, in diferite etape ale vietii.
La copii, in afara de simptomele mentionate deja, lipsa de fier are ca urmari pe termen lung intarzieri semnificative in dezvoltarea cognitiva si performante scolare scazute.
Necesarul de fier stabilit de specialisti pentru copiii intre 1 si 7 ani ar fi de 7 mg pe zi, iar dupa 7 ani – de 8 mg pe zi. Anemia poate fi o cauza, dar si un simptom al mai multor boli; ca atare, se recomanda consultul unui medic, in conditiile in care suspectati ca cel mic ar putea fi anemic.
Suplimentele de fier vor fi prescrise tot de medic, intoxicatia cu fier avand urmari grave. De obicei, in cazul deficientei de fier sunt prescrise si suplimente de vitamina C, care ajuta fierul sa se fixeze.
Suplimentele insa nu pot inlocui o alimentatie echilibrata, asa ca este indicat ca cel mic sa consume carne, peste, galbenus de ou, migdale, nuci, legume verzi (spanac, broccoli, insa nu fierte, pentru ca isi pierd vitaminele si mineralele), prune uscate, stafide.
Daca este greu sa i le dai celui mic sa le consume ca atare, le poti amesteca intr-un shake in care poti combina alimente care, altfel, nu s-ar imprieteni…
60% dintre copiii cu varste pana la un an sufera de anemie feripriva, conform unui studiu realizat de IOMC si UNICEF Romania, studiu care a inspirat campania Milupa „O lume fara deficiente nutritionale'.
Sarcina agraveaza intotdeauna anemiile preexistente. Influenta anemiilor asupra fatului nu este deosebit de grava in raport cu riscul de nastere prematura sau hipotrofie, insa anemiile severe favorizeaza suferinta fetala.
Dupa nastere imediat, o anemie existenta deja din timpul sarcinii accentueaza riscul de aparitie a infectiilor.
Administrarea preparatelor cu fier, dupa indicatia medicului care are sub supraveghere gravida, respectiv a celui de familie, trebuie sa continue trei luni dupa corectarea anemiei, pentru refacerea depozitelor de fier. In unele cazuri, poate aparea intoleranta gastro-intestinala, caz in care se poate intrerupe tratamentul.
Perioada de pana la 3 ani este unica si extraordinara pentru dezvoltarea bebelusului tau, pentru ca acesta se dezvolta cu repeziciune, creste de 2 ori in inaltime si de 5 ori in greutate. In aceasta etapa de crestere impresionanta, perturbarile nutritive pot antrena consecinte nefaste pentru tot restul vietii.
De aceea, specialistii interzic introducerea laptelui de vaca drept aliment principal in alimentatia copiilor cu varsta pana la 1 an, din cauza lipsei fierului din compozitie (0 mg/L), a lipsei vitaminei D si a nivelului ridicat de proteine, colesterol si iod.
Text: arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.