Anemia la copii – cum știi dacă cel mic e anemic

În teorie, copiii care sunt hrăniți echilibrat nu suferă de anemie. În practică, după vârsta de 1 an, majoritatea copiilor suferă de anemie feriprivă. Acest lucru se întâmplă în special din cauza faptului că mamele introduc prea devreme în alimentație laptele de vacă, mai sărac în fier. În afară de dezechilibrele alimentare care favorizează anemia, un copil mai poate deveni anemic în urma unor repetate episoade de infecții.

 

Rezultatele testelor pentru anemie pot fi exprimate în două moduri. Hemoglobina este o măsură a cantității de proteină responsabilă pentru transportul oxigenului în eritrocite. Hematocritul este procentul din volum de sânge al probei care este ocupat de eritrocite. O valoare anormal de joasă pentru oricare dintre aceste valori este un indiciu clar al anemiei. Până ajungi la analize, sunt câteva semne după care îți poți da seama că un copil este anemic.

 

Semne că e anemic

Primul indiciu să un copil e anemic e culoarea – o față palidă poate fi un indiciu de anemie. Bătăile mai rapide de inimă sunt, iarăși, un semn că cel mic poate fi anemic, pentru că dacă are mai puține celule roșii la dispoziție, grație cărora să transporte oxigenul, inima trebuie să muncească mai mult, pentru a pompa cantitatea de sânge și oxigen de care are nevoie corpul. De aceea, un copil anemic va obosi foarte repede la efort.

Copilul ajunge anemic fie din cauza unei insuficiente cantități de fier în organism, fie ca urmare a infecțiilor repetate sau a unor boli cronice care împiedică organismul să producă suficiente celule roșii (boli de rinichi, forme de artrite). Sunt și persoane care se nasc cu o capacitate scăzută a organismului de a produce celule roșii. O mulțime de medicamente afectează și ele capacitatea organismului de a produce celule roșii, ceea ce duce la apariția anemiei.

Deși se pot administra suplimente cu fier, cel mai indicat este ca problema să se rezolve (în cazul în care anemia apare din cauza unui deficit nutrițițional) tot prin echilibrarea alimentației.

Fierul se găsește în cantități mari în carne, cereale (intergrale), alune, linte, fasole, mazăre, soia, spanac (cât mai puțin procesat) etc. În paralel, trebuie consumate și alimente – fructe și legume – bogate în vitamina C, care să ajute la fixarea fierului în organism.

 

foto: shutterstock

Mai multe articole