5 aspecte de care sa tii cont cand ii alegi numele bebelusului

Baiat sau fetita, nu conteaza; putine mame stau sa se gandeasca in amanunt la implicatiile ulterioare ale numelor alese. Iata 5 aspecte de care sa tii cont cand ii alegi numele.

Nu multe cupluri stau pe ganduri atunci cand vine vorba de numele copilului, majoritatea alegand numele dintre cele la moda sau pe care poate le-au auzit in diferite filme. Nu intotdeauna ele se si potrivesc copilului. Uite de ce:

1. Alegerea unui prenume strain

Multor mamici le plac unele personaje din filme sau seriale si horatasc sa isi numeasca bebelusii dupa protagonisti.
Problema aici este ca, de cele mai multe ori acele nume nu sunt fonetice. Vei vrea ca, daca iti numesti copilul Sarah sau Catherine, lumea sa il pronunte cu accentul englezesc, insa majoritatea il vor romaniza.
In plus, Abigail Popescu sau Aaliyah Ionescu parca nu suna tocmai din acelasi film.
Toata viata copilului tau i se va usca gura explicand cum se scrie numele lui (functionarilor publici, profesorilor, s.a) si va fi nevoit sa ii corecteze pe toti care ii pronunta numele gresit.

2. Tine cont de tara in care te afli

Vrei sa ii pui un nume romanesc, autentic, dar tu ai emigrat in alta tara? Ei bine, aceasta ar fi o exceptie de la regula de mai sus.
Daca ai de gand sa ramai in acea tara, alege-i copilului tau un nume pe care oamenii din acea tara sa il poata pronunta corect si usor, tinand cont de fonetica limbii.
Exemplu: C in germana se citeste Ţ. Daca iti vei numi copilul Catalina sau Cornel, vei avea surprize cand oamenii il vor pronunta cu Ţ. Pentru a evita aceasta problema, poti inlocui C cu K sau CH.

3. Da-i un nume care sa reflecte (si) un adult

Raducu sau Ancuta sunt nume foarte dragute, insa doar pentru alint. Iti poti striga copilul asa foarte simplu, si daca numele din buletin este varianta originala: Anca, Radu.
Altfel, Raducu va ajunge domnul Raducu, fara a fi nume de familie, iar Ancuta se va transforma in doamna Ancuta, fie si la 70 de ani.

4. Alegi un nume lung? Asigura-te ca ai si-o varianta scurta

Doar in telenovele le auzi pe personaje strigand dupa copii sau alti protagonisti folosind numele intreg, eventual cu toate prenumele date la nastere. Pentru Amalia/Amelia poate fi Mili, pentru Alexandru/Alexandra pot fi Alex sau Ali, etc. Care ar fi prescurtarea numelui copilului tau?

5. Incearca sa ii alegi un nume mai putin comun

Andreea, Alexandra, Alina, Ionut, Mihai si Alexandru sunt atat de frecvente, incat garantat vor fi cate 3-4 in clasa, odata ce copilul tau se face mare si ajunge la scoala. Asigura-te ca ii dai cel putin un prenume aparte, cu care sa il poata striga ceilalti si sa fie doar al lui.

Mai multe articole