Bacteriile sunt bune?

Nu toate bacteriile sunt rele. Exista unele chiar prietenoase, care nu numai ca nu fac rau organismului, ci, mai mult, vin in ajutorul enzimelor digestive si contribuie la restabilirea florei intestinale.

„Pentru viata – Aceasta ar fi traducerea cuvantului probiotic, cuvant ce provine din grecesul „pro si „bios (ca o paranteza, antibioticele semnifica exact opusul – „impotriva vietii).

Lectia de istorie 
La inceputul secolului al XX-lea, savantul rus, laureat al premiului Nobel, Elie Metchnikoff a sugerat ca e posibil sa modificam flora intestinala afectata in cadrul unor boli digestive folosind bacterii bune. Savantul, profe­­sor la Institutul Pasteur la vremea res­­­­pectiva, sustinea ca procesul de im­­­­­­­­­­­batranire are loc (si) ca urmare a activitatii de putrefactie din intestinul gros si ca anumite bacterii, care fac parte din flora intestinala, elibereaza substante ce produc, cum o numea savantul, „autointoxicarea intestinala, care cauzeaza schimbarile fizice asociate cu batranetea. Metchnikoff a observat ca, in Rusia si Bulgaria, locuitorii care consumau mult lap­­­­­­­te fermentat erau longevivi, asa ca a inceput sa consume el insusi lapte fermentat, numind bacteria rezultata in proces „Bulgarian Bacillus.

Alte cercetari
In 1953 se introducea pentru prima oara termenul de probiotice. Conform OMS, probioticele reprezinta „microorganisme vii care, administrate in cantitati adecvate, confera un beneficiu sanatatii gazdei.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.

Mai multe articole