Beneficiile pentru sanatate de care se bucura copiii nascuti vara

Copiii nascuti vara au mult mai multe sanse sa fie sanatosi decat cei care se nasc in celelalte anotimpuri, sugereaza un nou studiu.

Fenomenul se poate datora faptului ca mamicile sunt mai mult expuse la soare in timpul sarcinii si astfel transmit bebelusului din burtica, cantitati mai mari de vitamina D.

Studiul realizat pe aproape jumatate de milion de copii din Marea Britanie, a aratat ca bebelusii nascuti in lunile iunie, iulie si august, aveau o greutate mai mare la nastere si erau mai inalti cand ajungeau la varsta adulta.

Pentru prima data, cercetarea a scos la iveala si faptul ca fetitele care se nasc vara intra mai tarziu la pubertate, ceea ce este un indicator al unei sanatati mai bune la maturitate.

Autorul studiului, dr. John Perry, de la Universitatea Cambridge a declarat: „Cand esti conceput si cand te nasti sunt momente care apar oarecum „la intamplare'. Acestea nu sunt afectate de clasa sociala, de varsta parintilor sau de starea lor de sanatate, astfel ca, sa cautam modele legate de luna nasterii reprezinta un studiu puternic, menit sa identifice influentele mediului inconjurator, inainte de nastere'.

Echipa sa a comparat cresterea si dezvoltarea a peste 450.000 de barbati si femei din studiul Biobank din Marea Britanie, o resursa nationala extrem de importanta care ofera date statistice asupra voluntarilor din Marea Britanie si care are ca scop studierea dezvoltatii a diverse boli.

Dr. Perry a explicat ca este pentru prima data cand momentul la care debuteaza pubertatea, este legata de sezonalitate. Rezultatele cercetarii au aratat ca bebelusii nascuti intre lunile iunie si octombrie au sanse mai mari de a fi mai inalti si a avea oase mai mari decat copiii nascuti iarna si asta se crede ca se datoreaza expunerii la vitamina D cand timp se aflau in pantecul mamei.

Bebelusii nascuti toamna si iarna sunt mai predispusi sa dezvolte alergii alimentare, in care expunerea la soare in timpul sarcinii si nivelurile de vitamina D se crede ca joaca un rol important.

Astmul este de asemenea o afectiune destul de des intalnita la copiii nascuti iarna, iar o teorie ar fi gradul mare de expunere la aergeni in primele luni de viata, din cauza vremii.

Ultimele cercetari, au declarat ca luna nasterii influenteaza atat greutatea nou-nascutului, cat si momentul in care fetitele intra la pubertate, ambele avand impact asupra starii generale de sanatate ale femeilor ajunse la maturitate.

In plus, mediul din pantecul mamei duce la diferente in prima parte a vietii, aici fiind inclusa si perioada de dinainte de nastere, diferente ce vor influenta santatea la varsta adulta.

Echipa dr. Perry a decoperit ca bebelusii nascuti vara aveau o greutate usor mai mare la nastere, erau mai inalti ca adulti si au intrat la pubertate mai tarziu decat cei nascuti in lunile de iarna.

Dr. Perry a declarat: „Nu cunoastem mecanismul care determina aceste patternuri sezonale in ceea ce priveste greutatea la nastere, inaltime si debutul pubertatii si trebuie sa intelegem aceste mecanisme pana sa putem spune clar care sunt beneficiile pentru sanatate.

Credem ca expunerea la vitamina D este foarte importanta si speram ca descoperirile noastre sa incurajeze demararea altor cercetari asupra efectelor pe termen lung ale vitaminei D in prima parte a vietii, a debutului pubertatii si a sanatatii.'

Dr. Ken Ong, medic pediatru la Universitatea Cambridge si co-cercetator, a declarat ca este putin probabil ca dieta sa fie un factor, avand in vedere ca aceasta nu se schimba foarte mult pe parcursul anului in Marea Britanie, dar spune ca un posibil mecanism ar putea fi infectiile care sunt mai dese in perioada de iarna.

Inca din 1930, cercetarile au aratat ca bebelusii nascuti iarna sunt mai predispusi la probleme de sanatate pe parcursul vietii, au o crestere mai lenta si pot suferi de boli mintale si chiar deces prematur.

Printre explicatiile propuse s-au numarat afectiunile, temperaturile scazute, nivelele ridicate de poluare asociate cu iarna, atunci cand gravidele aflate in ultimul trimestru si bebelusii sunt cei mai vulnerabili.

Sursa: dailymail.co.uk
Foto: 123rf.com
Text: Simona David

Mai multe articole