Bolile cardice la nou-nascuti

Statisticile arata ca in jur de 1% dintre nou-nascuti sufera de boli cardiace congenitale.

Multi bebelusi sunt diagnosticati la nastere, dar si mai multi dupa catva timp. Tuturor acestor copilasi cu malformatii cardiace congenitale li se recomanda periodic o anumita evaluare cardiologica si efectuarea ecocardiografiilor.

„La nasterea oricarui copil este obligatorie efectuarea unui examen clinic general, ocazie cu care medicul neonatolog ar putea decela anomalii cardiace. Atunci se poate efectua o ecocardiografie nou-nascutului si daca medicul cardiolog a diagnosticat o malformatie cardiaca congenitala, copilul va fi monitorizat periodic. Daca nu sunt decat niste anomalii minore, micutul nu trebuie scapat din vedere, iar la doi ani, cinci ani sau sapte ani trebuie sa faca din nou un control cardiologic’, e de parere dr. Nicoleta Calomfirescu, medic specialist cardiolog.

De retinut!
Bebelusii a caror mame au avut o malformatie cardiaca congenitala trebuie sa beneficieze de un examen cardiologic la nastere. E bine sa duci copilul la cardiolog si in cazul in care exista afectiuni cardiace pe linie paterna.

Ecocardiografia si consultul unui copil e bine sa se faca de catre un specialist in cardiologie pediatrica. Bolile stabilite cu ajutorul ecocardiografiei sunt: valvulopatia, anomaliile cardiace congenitale, cardiomiopatiile, pericarditele, anomaliile functiei contractile a ventriculului stang, tumorile inimii.

Text: Alexandra Manaila.

Mai multe articole