Când ieși cu bebe la masă, în oraș

După prima aniversare, mulți părinți se încumetă să iasă cu cel mic în oraș. Unii au ieșit deja când era foarte mic, dar atunci, bebe stătea cuminte în căruciorul lui și mai mult dormea, fără să fie deranjat prea mult de ce se întâmplă în jur. Acum, însă, când curiozitatea lui nu are limite, ba a început să facă și câțiva pași, să ieși la masă în oraș se poate dovedi o aventură extremă.

Cum eviți crizele

Pentru a evita crizele de plâns, ar fi bine să ții cont de următoarele sfaturi:

  •  întotdeauna, ia cu tine ceva de ronțăit (ceva ce are deja în mod obișnuit în meniu) – dacă i se face foame sau nu îi place ce i-ați luat de mâncare, riscați un episod de plâns, pe care îl evitați dacă aveți gustarea de rezervă.
  • pregătește-te pentru situația în care copiii mai mari (în eventualitatea în care este vorba despre o reuniune de familie sau o ieșire cu mai muți prieteni, care au, la rândul lor copii) îi vor spune celui mic că spanacul e scârbos sau aruncă mâncarea la gunoi sau țipă și fac nazuri, dând un ‘bun exemplu’ copilului tău. Nu are sens să îi faci educație la fața locului, pentru că influența celor din jur va fi prea mare și se va lăsa cu o criză de personalitate de toată frumusețea. Este de preferat să mergi tu la o altă masă atunci când vine mâncarea lui.
  • nu te aștepta să pape tot din farfurie și nu insista, chiar dacă este vorba despre mâncarea lui preferată. Copiii mici, deși doritori de schimbare și experiențe noi, au de fapt nevoie de rutină, iar orice deviere de la programul lui se traduce printr-o neliniște pe care nu și-o poate exprima altfel decât prin plâns sau refuzul (în semn de protest) de a mânca.
  •  asigură-te că restaurantul pe care l-ai ales are mobilier special pentru copii, scaun de masă – când ieși cu bebe la masă, în oraș, cel mic are nevoie ca, în acest mediu străin, măcar ceva să fie familiar: scaunul ‘lui’ înalt, pentru ora de masă.

foto Shutterstock

 

 

 

Mai multe articole