Candidoza bucală la bebeluşi

Candidoza bucală este o infecţie determinată de ciuperci ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii şi gâtului. Cum sistemul imunitar al nou-născutului nu este pe deplin dezvoltat, ciuperci precum Candida albicans pot trăi netulburate în cavitatea bucală. Iată ce trebuie să ştii despre candidoza bucală la bebeluşi.

 

Simptome

  • depunere albă pe limbă, care nu este uşor de îndepărtat (spre deosebire de lapte), şi pete albe, brânzoase, pe interiorul obrajilor, pe gingii şi pe cerul gurii. Depunerea şi petele albe se numesc muguet. Foarte rar, muguetul de pe partea posterioară a faringelui poate provoca jenă la înghiţire.
  • scăderea apetitului, bebeluşul poate refuza masa, mama confundând acest simptom cu starea de saţietate (lipsa foamei) a copilului. Din această cauză, nou-născutul poate deveni agitat.
  • deoarece candida circulă în întregul sistem digestiv, ea va apărea şi în scaune, ceea ce poate duce la eritem fesier candidozic.
  • uneori, muguetul bebeluşului poate provoca o infecţie cu candida a mamelonului. Acesta devine roz şi dureros, cu băşicuţe roşii. (Îl poţi trata aplicând local aceeaşi cremă antimicotică folosită pentru tratarea eritemului fesier candidozic, dar şterge-l foarte bine înainte de a alăpta.)

 

Tratament

Exceptând cazurile uşoare, candidoza bucală necesită tratament pentru a împiedica răspândirea ei la alte organe. Medicamentele antifungice (cele care limitează creşterea ciupercilor) reprezintă tratamentul standard în infecţiile micotice. Tratamentul antifungic poate fi administrat oral sau local, în funcţie de starea de sănătate a pacientului şi de severitatea infecţiei. În  general, la sugari tratamentul se aplică local.
La nou-născuţii şi sugarii sănătoşi, candidoza bucală nu reprezintă o problemă serioasă, fiind tratată şi vindecată foarte uşor.

Dacă bebeluşul are o formă uşoară de candidoză bucală, tratamentul constă în spălarea riguroasă şi sterilizarea tetinelor şi biberoanelor şi ştergerea cavităţii bucale cu o bucată de material moale şi umed. (Atenţie! Biberonul nu se refoloseşte la mai mult de o oră după masă, deoarece este posibil ca fungii să se fi înmulţit deja. Obiectele pe care sugarul a pus mâna sau le-a introdus în gură trebuie fierte înainte de a fi refolosite.)

Dacă sugarul este alăptat natural, se recomandă curăţarea mameloanelor cu o soluţie antifungică. După alăptare, mameloanele se şterg cu o bucată de material moale şi se ung cu o cremă pe bază de lanolină.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole